22 June 2024
mun. Chișinău

Vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman va începe în noiembrie

Veste bună din partea Ministerului Sănătății. În luna noiembrie, va fi dat startul campaniei de imunizare împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Alianței Globale pentru vaccinuri GAVI, care va asigura gratuit țara noastră cu vaccinuri HPV pentru perioada 2017-2018.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a discutat subiectul în această săptămână cu directorul regional GAVI, Colette Selman, în cadrul reuniunii Adunării Mondiale a Sănătății.

15 mii de fete cu vârsta de 10 ani vor fi imunizate cu vaccinurile oferite de GAVI. În perioada 2019-2025, țara noastră va cumpăra preparatele la prețuri reduse, prin intermediul UNICEF.

Colette Selman a dat asigurări că GAVI va acorda țării noastre asistența tehnică necesară pentru implementarea cu succes a Programului de vaccinare împotriva HPV. În acest scop, lucrătorii medicali vor fi instruiți în legătură cu etapele administrării vaccinului, procedurile și contraindicațiile stabilite. De asemenea, va fi elaborată o strategie de prevenire și combatere a cancerului de col uterin.

Potrivit specialiștilor, aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de infecții cu tulpini ale virusului HPV. Acesta determină apariția negilor genitali și anomalii celulare la nivelul colului uterin. Virusul se poate transmite pe cale sexuală și afectează numai persoanele de sex feminin, bărbații fiind doar purtători. Această maladie nu prezintă inițial simptome caracteristice. Cel mai frecvent boala este depistată într-un stadiu avansat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *