25 April 2024
mun. Chișinău

Primele 30 de cupluri vor primi finanțare pentru fertilizare in vitro

30 de cupluri, care nu pot avea copii, vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro pe banii statului. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a contractat trei instituții medicale, care vor presta asemenea servicii în 2017 pentru cuplurile care dețin asigurare în sănătate.  

Astfel, este vorba despre SRL „Medpharmconsult”, ÎCS „Health Forever International” SRL (Spitalul Internaţional „Medpark”) şi Societatea Comercială „Repromed”, care au depus, până în data de 12 mai, ofertele pentru acordarea unor astfel de servicii cuplurilor care dețin poliță medicală.

În total, CNAM va aloca pentru cele 30 de proceduri de fertilizare in vitro peste 950 de mii de lei. Statul va acoperi doar puțin peste 31 de mii de lei din costul total pentru o procedură. Cheltuielile pentru medicamente vor fi acoperite însă de pacienți.

Familiile care nu pot concepe copii și vor să beneficieze gratuit de o procedură de fertilizare in vitro sunt îndemnate să pregătească dosarele și să le depună la Comisia de evaluare care activează în incinta Centrului de sănătate a reproducerii și genetică medicală, din cadrul Institutului Mamei și Copilului. Instituția este situată pe strada Burebista 93 din Capitală.

Pentru început, ambii parteneri trebuie să se adreseze medicului de familie.

Mai multe informații despre pașii care trebuie urmați pentru a beneficia de o procedură de fertilizare in vitro pot fi găsite în Regulamentul cu privire la modul de organizare a prestării serviciilor de reproducere umană asistată medical în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală  și în Ordinul nr. 242 din 27 martie 2017 al Ministerului Sănătăţii.

În total, la Comisia de evaluare au fost depuse 41 de dosare. Membrii acestei structuri se vor întruni luni, 29 mai, în prima ședință pentru a examina dosarele și pentru a decide care dintre cupluri sunt eligibile pentru această procedură.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *