4 December 2024
mun. Chișinău

Cel de-al 100-lea transplant de organe

Medicii din țara noastră au realizat cu succes cel de-al 100-lea transplant de organe. Beneficiarul este un bărbat în vârstă de 60 de ani, care a primit un rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală. Pacientul a fost vizitat de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, care s-a interesat de starea lui de sănătate.

Cel de-al 100-lea beneficiar de transplant de organe este Gheorghe Tomai, locuitor al orașului Tiraspol. El a fost dependent de aparatul de dializă mai mult de un an. Acum trei luni, bărbatul a fost inclus în lista de așteptare pentru transplant de rinichi. Pacientul și-a revenit după intervenție, iar rinichiul transplantat funcționează bine.

Mă bucur mult pentru dumneavoastră. Acum veți avea o viață normală, fără durere. Vă doresc multă sănătate. Dumnezeu să vă poarte de grijă”, a spus Ruxanda Glavan.

Vestea că va primi un nou rinichi l-a luat prin surprindere pe Gheorghe Tomai. Bărbatul știa că identificarea unui donator potrivit este un proces de lungă durată. În aceste condiții, singura lui speranță era Dumnezeu, afirmă pacientul.

Am avut mare noroc. Sunt fericit! Mulțumesc familiei care a acceptat să-mi doneze rinichiul rudei aflate în moarte cerebrală. Mulțumesc doctorilor care au realizat cu succes intervenția”, a relatat Gheorghe Tomai.

Această experiență l-a învățat pe Gheorghe Tomai să aprecieze viața, la fel ca și ceilalți beneficiari de transplant. Ecaterina Cimpoieşu, în vârstă de 53 de ani, este unul dintre ei. A fost printre primii pacienți care a primit o șansă la viață, datorită transplantului. Donatorul ei a fost propriul său fiu, care i-a oferit o parte din ficat.

«A fost strașnic, nu știam cât voi trăi. Aproape șapte ani am trăit cu această teamă. Doar transplantul de ficat mă putea salva, dar nu aveam donator. Atunci fiul meu mi-a spus: „Mamă, îți dau o bucată din ficatul  meu!”. Viața după transplant s-a schimbat radical. Mulțumesc fiului și doctorilor care mi-au salvat viața», a povestit Ecaterina Cimpoieşu.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, le-a mulțumit medicilor pentru viețile salvate.

Al 100-lea transplant demonstrează că serviciul de transplant este eficient.  Ministerul Sănătății va susține această activitate, astfel încât mai mulți pacienți să beneficieze de transplant de organe. Vom avea grijă ca acțiunile planificate în noul program național de transplant să fie realizate în termenele stabilite. Astfel încât,  în fiecare an, să fie efectuate cate  50 de transplanturi de rinichi și 20 de ficat, așa cum prevede noul program”, a declarat Ruxanda Glavan.

De la începutul relansării transplantului de rinichi, în 2011, au fost efectuate 66 de intervenții. Autoritățile planifică să majoreze numărul de transplanturi renale cu 60 la sută până în 2021.

Foto: Adrian Tănase

Din 1982, am efectuat 330 de transplanturi de rinichi. Procesul s-a desfășurat în trei etape. Prima etapă a fost perioada 1982 – 2000 și a doua 2000-2008. A treia etapă, cea mai reușită, a început după crearea Agenției de Transplant”, a menționat profesorul Adrian Tănase.

În 2013, a fost efectuat primul transplant de ficat. Iar un an mai târziu, în premieră, medicii au reușit să transplanteze un ficat de la un donator aflat în moarte cerebrală. Beneficiarul a fost Valentina Chicireac, o pacientă în vârstă de 32 de ani, pentru care intervenția a fost ultima ei șansă. Până în prezent, au fost realizate 34 de transplanturi de ficat, dintre care 24 de la donatori aflați în moarte cerebrală. Iar până în 2021, rata acestor intervenții urmează să crească cu 45 la sută.

Primele transplanturi de ficat le-am efectuat cu ajutorul colegilor din România, Irinel Popescu și Vlad Braşoveanu. În prezent avem deja o echipă bine pregătită, care realizează cu succes aceste intervenții” a precizat profesorul Vladimir Hotineanu.

În prezent, în așteptarea transplantului de ficat și rinichi sunt aproximativ 100  de pacienți. Pe parcursul anului 2017, au fost efectuate 14 operații de transplant renale și opt hepatice.

Programului Național de transplant pentru anii 2017 – 2021 a fost aprobat de Guvern, în luna martie a acestui an. Pentru implementarea acțiunilor planificate vor fi necesare aproape 420 de milioane de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *