12 October 2024
mun. Chișinău

Clădirile publice, mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități

Scări și rampe în formă de spirală, grupuri sanitare cu încăperi speciale pentru persoane cu dizabilități și mame cu copii, parametri obligatorii pentru ascensoare, dar și coridoare cu dispozitive audio și video destinate orientării. Acestea sunt doar câteva dintre regulile care vor trebui să fie respectate în timpul construcțiilor clădirilor publice. Normele se regăsesc într-un cod practic realizat de Ministerul Construcțiilor cu scopul de a asigura accesul în instituții pentru persoanele cu dizabilități. Din păcate, acest subiect rămâne o problemă nerezolvată, despre care se vorbește de cel puțin zece ani. Autoritățile continuă totuși să caute strategii și să adopte legi pentru a asigura accesul acestor persoane, pe bază de egalitate cu ceilalți cetățeni, la toate resursele comunității – clădiri, bunuri și, în special, servicii publice. 

Zone speciale de odihnă și deplasare pentru persoanele cu nevoi speciale

Proprietarii edificiilor vor fi obligați să creeze intrări utilate pentru persoanele cu dizabilități, care nu se intersectează cu căile rutiere. Pe terenurile întreprinderilor alimentare și comerciale va fi amenajată o zonă cu locuri de odihnă de scurtă durată, adică mici parcuri cu bănci, pentru angajații cu handicap. De asemenea, pe aleile de pe terenuri va trebui să existe marcaj tactilo-vizual. Ministerul Construcțiilor recomandă ca pentru persoanele în scaune rulante să fie folosite rampe, pentru persoanele cu deficiențe de vedere – scară cu balustrade, iar pentru infirmi sau femeile însărcinate să fie utilizate platformele de ridicare. În construcția acestor utilaje vor trebui să fie evitate aplicarea materialelor alunecoase, cum ar fi plăci ceramice, granit sau marmură. De asemenea, la reconstrucția sau edificarea unei clădiri se recomandă de prevăzut rampe în spirală, a căror rază interioară să nu fie mai mică de cinci metri și jumătate. Gestionarii instituțiilor publice vor trebui să amenajeze spațiile de deservire a persoanelor cu dizabilități la primul și la al doilea etaj. Pe căile de acces din clădiri trebuie să fie redus la maximum numărul de colțuri proeminente. Pe coridoare vor fi create așa-zisele buzunare pentru circulația mai ușoară a scaunelor rulante, iar la fiecare 25 de metri vor trebui să existe scaune sau să fie create mini-zone de odihnă pentru persoanele cu nevoi speciale. Autoritățile le mai recomandă administratorilor de edificii ca, în fiecare încăpere, să fie prevăzut spațiu liber pentru virajul persoanei aflate în scaun cu rotile și să respecte parametri stricți pentru ascensoare. Lățimea unui lift va trebui să fie de cel puțin 1,1 metri, iar lungimea – minimum 1,4 metri.

Grupuri sanitare speciale pentru persoanele cu dizabilități

Un aspect important este amenajarea grupurilor sanitare. Codul practic în construcții prevede, de exemplu, că în timpul unor spectacole, pe stadioane sau în zone de agrement distanța până la cabine nu trebuie să depășească 200 de metri și să fie în nemijlocita apropiere de intrările principale sau a nodurilor de comunicații. Grupurile sanitare în instituțiile mari vor trebui să fie dotate cu cabine WC, dușuri, camere și cabine pentru mamă și copil, precum și lavoare speciale pentru pacienții cu stomă. În zonele pentru bărbați, pisoarul trebuie să fie utilat cu mână curentă, adică o bară, pentru persoanele cu mobilitate redusă. Un alt aspect important este că în zonele aglomerate din interiorul instituției vor fi instalate dispozitive audio și video de informare a persoanelor cu dizabilități, în special pentru cei cu deficiențe de auz sau de vedere. Este vorba de panouri electronice, ecrane de mari dimensiuni, display-uri, navigatoare interactive, care să dubleze informația sonoră, și dispozitive de interpretare mimico-gestuală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *