13 October 2024
mun. Chișinău

Varicela – boala de care rar cine scapă

Varicela sau vărsatul de vânt, cum i se mai spune în popor, este una dintre bolile copilăriei de care rar cine scapă. Iar dacă odrasla ta s-a molipsit de această infecție, nu trebuie să-ți faci prea mari griji, condiția fiind să urmezi un tratament corect și să respecți câteva reguli importante.

Cum apare varicela?

Majoritatea copiilor începe să aibă simptomele varicelei după două, trei săptămâni din momentul expunerii la acest virus. Persoana care ia boala este contagioasă cu două zile înainte de primele erupții și continuă să fie molipsitoare până când toate crustele bubițelor vor cădea. Varicela debutează prin apariția unor pete de culoare roșie, după care devin proeminente și iau aspect de papule. Acestea din urmă trec în stadiul de vezicule, fiind foarte fragile. Este foarte important să aveți grijă ca bolnavul să nu se scarpine, deoarece veziculele rupte lasă semne pe viață. Treptat, veziculele se usucă și formează o crustă, care de asemenea nu trebuie ruptă. Dacă în familie sunt doi copii, inevitabil ambii se vor îmbolnăvi. Așa că dacă ați cumpărat medicamente pentru unul, nu le aruncați, deoarece veți mai avea nevoie de ele.

Cum scăpăm de varicelă?

Cei care au copii acum, cel mai probabil s-au născut în Uniunea Sovietică, când varicela se trata exclusiv cu ajutorul soluției de verde de briliant. Și astăzi, cei mai mulți pediatri recomandă același tratament, insistând că ar fi eficient. Și, fără îndoială, au dreptate. Doar că, de-a lungul timpului, în farmacii au apărut o serie de medicamente, care oferă un tratament cel puțin la fel de eficient. Singurele diferențe notabile ar fi că evităm să ne „murdărim” copilul din cap până-n glezne de verde de briliant. În plus, dacă cel mic nu este prea ascultător, riscăm să colorăm și casa în verde. Mai mult, noile soluții dermatologice îl scapă pe copil și de mâncărime. În prezent, în farmacii sunt câteva medicamente recomandate de pediatri. Este vorba de loțiunea „Cicabio” de la Bioderma sau spray-urile „Cytelium” și Pox Clin. Dacă bolnavul face febră este contraindicată aspirina, deoarece poate da complicații majore. Soluția ideală sunt medicamentele care conțin ibuprofen sau paracetamol.  

Avem sau nu voie să îl scoatem pe copilul bolnav de varicelă la plimbare?

O plimbare în aer liber nu are cum să-i facă rău copilului bolnav de vărsat de vânt. Totuși, pediatrii recomandă într-un glas să evităm plimbările pe toată perioada tratamentului. Motivul e simplu – imunitatea copilului e scăzută și poate lua alte virusuri. Un alt motiv este că expunerea la frig, umezeală, întârzie vindecarea. Mai mult, varicela e o boală extrem de contagioasă și alți copii se pot îmbolnăvi ușor.

Cei care au avut varicelă – imunitate pe viață

Majoritatea celor ce au avut varicelă nu se vor mai îmbolnăvi de ea vreodată, dar virusul care o cauzează va rămâne în stare latentă în corp și poate cauza ulterior diverse erupții, fiind activată „zona zoster”. Aceasta este un virus, care se ia pe cale aeriană, care se localizează și afectează în special nervul dintr-o anume zonă a corpului. Apoi, după ce virusul se multiplică în ganglionul nervos dintr-o anumită zonă migrează pe nerv și apar leziunile pe piele. Zona zoster se manifestă inițial ca o pătă roșietică pe care se vor dezvolta ulterior vezicule mici, ca și cum ar fi un herpes.  Astfel, cine va face vaccinul anti-varicelic se pune la adăpost de varicelă, dar odată introdus virusul viu în corp, prin intermediul vaccinului, persoana respectivă poate face zona zoster oricând în viață. Afecțiunea poate apărea în condiții de stres, imunitate scăzută, diabet, hepatită, suferință renală, boli de sânge etc. caracterizată prin bube ce mănâncă și dor, localizate, de regulă, pe o singură parte a corpului.

Potrivit statisticii, 20 la sută dintre persoanele care au făcut varicelă, vor face ulterior și „zona zoster”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *