7 November 2024
mun. Chișinău

Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului, sărbătorită la Palatul Național „Nicolae Sulac”

Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului a fost celebrată, în acest an, la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Evenimentul a reunit zeci de medici, asistente medicale, farmaciști și alți angajați din domeniul sănătății. În cadrul festivității s-au împărțit urări de bine și diplome.  

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, le-a mulțumit medicilor și farmaciștilor pentru sacrificiul, dăruirea și energia oferită pentru salvarea altor vieți.

Totodată, șefa de la Sănătate și-a îndemnat colegii să aibă o atitudine binevoitoare față de pacienți și să le ofere cât mai multe informații despre modul în care pot avea grijă de propria sănătate și a celor din familiile lor. „Oamenii merg la medic ca să se însănătoșească, dar și după un sfat, sau chiar poate pentru o confesiune sau sprijin psihologic! Trebuie să ținem minte că și un cuvânt bun are efect tămăduitor! Vreau ca oamenii să meargă la spital doar cu gândul că se vor face bine și să nu evite instituțiile medicale atât de frica diagnosticului, sau din cauza lipsei banilor”, a menționat ministrul Sănătății.

În discursul său, Ruxanda Glavan a trecut în revistă realizările Ministerului Sănătății pe parcursul anului 2016 și 2017, precum și prioritățile pentru următorii ani. Printre acestea se numără: reforma privind crearea unei rețele spitalicești regionale funcționale care va asigura servicii calitative, consolidarea instituției medicului de familie, punerea în practică în 15 spitale din țară a sistemului  informațional automatizat, care le va permite instituțiilor medicale să gestioneze în timp real informațiile privind cheltuielile, veniturile, stocurile de medicamente și datele despre starea sănătății fiecărui pacient, precum și acordarea a unui număr cât mai mare de oameni a serviciilor medicale la domiciliu.

De asemenea, ministrul Sănătății a vorbit despre problemele din sistem. „Nu pot să evit să vorbesc despre boala cronică ce distruge întreaga societate – corupția. Acest fenomen afectează grav inclusiv imaginea sistemului medical. Trebuie să scăpăm de corupție și de orice formă de condiționare a actului medical! Haideți, împreună, să depunem eforturi pentru recâștigarea încrederii în sistemul de sănătate, să colaborăm unii cu alții spre binele pacienților noștri, spre binele nostru comun.”

Pe lângă mesaje de felicitare, în cadrul evenimentului au fost împărțite diplome lucrătorilor medicali care au înregistrat performanțe în domeniile în care activează.  

Evenimentul organizat la Palatul Național este dedicat și faptului declarării de către Guvern a anului 2017, drept „Anul Nicolae Testemiţanu”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *