21 April 2024
mun. Chișinău

Condiții moderne de tratament pentru copiii cu afecțiuni reno-urinare și ginecologice

Peste 2000 de copii cu boli reno – urinare și ginecologice, internați la Institutul Mamei și Copilului, vor face tratamente în condiții moderne. Secțiile de urologie pediatrică și ginecologie infantilă au fost renovate și dotate cu mobilier nou. Investițiile au fost făcute de Guvernul României, în cadrul „Proiectului privind renovarea și utilizarea secțiilor Institutului Mamei și Copilului” .

Secțiile de urologie pediatrică și ginecologie infantilă au fost renovate pentru prima dată de la fondarea instituției. Condițiile nu erau prielnice nici pentru pacienți, nici pentru medici. Linoleumul de pe pardoseală era cârpit sau rupt, iar de pe pereți se surpa tencuiala. Reparații cosmetice se făceau periodic, însă acestea nu rezolvau problema.

Părinții copiilor se plângeau frecvent de paturile vechi și incomode, saltelele rupte și murdare. Mulți au fost nevoiți să aducă de acasă cearșafuri, perne sau plăpumi. De asemenea, lamentabil arătau și grupurile sanitare. După renovare, secțiile de urologie pediatrică și ginecologie infantilă sunt de nerecunoscut.

Spre deosebire de adulți, copiii cu greu fac față bolilor și tratamentelor. Cu siguranță, pacienții vor suporta mai ușor spitalizarea, datorită confortului din saloane și sălile de tratament. Este demonstrat faptul că atunci când există condițiile adecvate de tratament, bolnavii își revin mai repede”, a declarat Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății.

Renovarea și amenajarea secțiilor de urologie pediatrică și ginecologie infantilă a costat Guvernul României peste patru milioane de lei.

Condițiile sunt conform standardelor europene. Mă bucur mult că am reușit să creăm condiții bune de tratament, dar și condiții adecvate de lucru pentru personalul medical. Pentru Guvernul României este important ca investițiile făcute să ajungă la cetățeni”, a menționat Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.

Până la 1400 de copii cu boli reno-urinare urmează tratamente, anual, în secția urologie pediatrică. De asemenea, în jur de 800 de fete sunt tratate în secția ginecologie infantilă, pe parcursul unui an.

Până în prezent, Guvernul României a alocat pentru renovarea secțiilor din cadrul Institutului Mamei și Copilului 1,5 milioane de euro. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *