25 April 2024
mun. Chișinău

Atenție la legumele din piețe – unele dintre ele sunt o adevărată otravă pentru organism

Gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra ridichi, morcovi sau dovlecei de la piață în această perioadă. Specialiștii Centrului de Sănătate Publică din Capitală au depistat în aceste legume un conținut ridicat de nitrați, în urma unor controale efectuate în piețe și supermarket-uri. De asemenea, medicii au constatat că nu tot ce crește în Moldova este bun de mâncat. Verificările au arătat că un conținut mărit de nitrați s-a depistat în 18 probe din produse autohtone și doar într-o probă de produs de import.

Iar dacă vi s-a făcut poftă de pepeni galbeni ar trebui să mai așteptați până la vară. Și în aceste fructe au fost găsite multe substanțe nocive. Totuși, deși ar trebui să fim foarte atenți la ce și de unde cumpărăm, specialiștii ne atenționează că legumele și fructele care conțin nitrați devin nocive pentru organismul uman doar atunci când sunt consumate în cantități mari.

Potrivit specialiștilor, în cazul în care am consumat un aliment despre care cunoaștem sau aflăm ulterior că ar conține un nivel ridicat de nitrați, trebuie să bem suc de citrice sau să mâncăm legume bogate în vitamina C, deoarece aceasta anihilează o parte din cantitatea de nitrați ingerată.

Iar conținutul de nitrați dintr-un aliment poate fi redus prin fierbere, murare și marinare, dar și curățând-l de coajă sau ținând-l în apă timp de o oră.

În același timp, medicii nutriționiști spun că fasolea, broccoli, vinetele, conopida, mazărea, ciupercile, ardeii, roșiile, ceapa, prazul și sparanghelul au un conținut scăzut de nitrați, de aceea pot fi consumate  în voie.

Nitratul este o substanța nocivă, care se transformă în nitrit atunci când ajunge în stomac. Aceasta modifică și sufocă, încet dar sigur, celulele hepatice și stomacale, De asemenea, cresc incidența cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag și ficat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *