27 July 2024
mun. Chișinău

Boala pulmonară cronică provoacă invaliditate și decese premature

astm65 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de boală pulmonară cronică (BPOC), iar peste trei milioane mor anual din cauza maladiei. În țara noastră aproximativ 3000 de persoane au această afecțiune. BPOC este o maladie care nu permite pătrunderea aerului în plămâni. Aceasta contribuie la scăderea nivelului de oxigen în sânge, creșterea nivelului de dioxid de carbon și apariția respirației dificile. BPOC nu se tratează și provoacă invaliditate. Potrivit medicilor, principala cauză a afecțiunii este fumatul. Astmul și bronșita cronică sunt cele mai răspândite BPOC. În data de 16 noiembrie, în lume, este marcată Ziua Mondială a bolii pulmonare obstructive cronice. Mai multe detalii despre cauzele și complicațiile maladiei aflați din interviul realizat cu Doina Rusu, pneumolog și conferențiar universitar.

emedicina.md: Cât de frecvent este depistată BPOC în Republica Moldova?

doina-rusu
Foto: Doina Rusu

Doina Rusu: Pot spune că, în ultimii ani, a crescut numărul bolnavilor diagnosticați cu BPOC. Fenomenul există în întreaga lume, nu doar în țara noastră. Acesta este alimentat de tabagism, aerul poluat, expunerea la substanțele toxice din atmosfera. Față de anii precedenți, maladia este mai ușor diagnosticată. Și asta datorită dezvoltării medicinei și sporirii cunoștințelor medicilor în acest domeniu. Cu toate acestea, BPOC rămâne subdiagnosticată, mai ales la noi în țară. Pentru a stabili diagnosticul este necesar de a face spirometria, o metodă de investigație  respiratorie, care nu este accesibilă în majoritatea spitalelor.

emedicina.md: Cum se manifestă BPOC ?

Doina Rusu: Se manifestă prin dispnee (insuficiență de aer) și tuse. Aceste simptome, pe parcursul anilor, progresează. În consecință, se dezvoltă insuficiența respiratorie, caracterizată prin scăderea nivelului de oxigen în sânge și creșterea nivelului bioxidului de carbon și  insuficiența cardiacă. În ultimul caz, se instalează hipoxia (scăderea cantității de oxigen în țesuturi) la nivelul tuturor organelor.

emedicina.md: Cum este viața persoanelor diagnosticate cu această maladie?

Doina Rusu: Este o viață de calitate joasă. Oamenii sunt afectați de depresii, din cauza stărilor de sufocare și a incapacității de muncă. Ei nu pot să-și trăiască viața normal, deoarece boala provoacă invaliditate. Vorbim aici de handicap fizic, provocat de insuficiența respiratorie și alte boli asociate, inclusiv cancerul pulmonar și cardiopatia ischemică. Acești oameni suferă, iar tragic este faptul că declinul funcției respiratorii nu poate fi oprit. Nu există tratamente care ar permite obținerea acestui rezultat. Se estimează că în 2020, BPOC va fi a treia cauză de mortalitate la nivel mondial.

emedicina.md: În ce constă tratamentul BPOC?

plamanii-1600x768Doina Rusu: Tratamentul constă în administrarea medicamentelor pentru deschiderea căilor respiratorii și, în cazuri grave, pentru reducerea inflamației. Este vorba, în preponderent de preparate sub formă de inhalatoare. Din păcate, nu sunt compensate de stat. În stadiul grav al bolii pacienții necesită oxigenoterapie, procedură care se face zilnic câte 12-16 ore. Pentru chiria echipamentului, folosit pentru realizarea terapiei, pacientul achită lunar în jur de 1000 de lei. De asemenea, bolnavii fac ventilație non-invazivă, tratament care permite plămânului să respire. Aparatul costă până la 2500 euro.

emedicina.md: Cine riscă să dezvolte această maladie?

Doina Rusu: Boala este diagnosticată, de obicei, la 50 de ani. Totuși, fumatul excesiv a favorizat apariția maladiei mai timpuriu, după 40 de ani. Tendința este explicată prin expunerea la fumul de țigară în copilărie, predispoziția genetică și deficitul în organism a proteinei alfa1 – antitripsina, care protejează plămânii de boli.

emedicina.md: Cum prevenim BPOC?

Doina Rusu: Cea mai bună metodă este renunțarea la fumat. Nu recuperăm plămânul, dar încetinim declinul funcției respiratorii. Legea antifumat este cea mai mare realizare la acest capitol, chiar dacă implementarea tuturor măsurilor prevăzute necesită încă mult timp și efort. Este important de a evita expunerea copiilor la fumul de țigară. Pentru că plămânii în procesul creștere sunt iremediabil afectați. La nivel mondial o atenție sporită este acordată prevenirii poluării aerului, considerată, după tabagism, al doilea factor care provoacă maladia. De asemenea, BPOC poate fi prevenită prin administrarea vaccinului antipneumococic şi antigripal, dar și tratarea infecțiilor și bolilor existente.

Vă mulțumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *