17 June 2024
mun. Chișinău

„Boala X”, urgență mondială. Oamenii de știință urmează să elaboreze un plan de acțiune, pentru a combate eventuala pandemie de 20 de ori mai letală decât COVID-19

Liderii mondiali, reuniți la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția), au discutat zilele acestea despre măsurile de protecție în cazul apariției unei noi pandemii, provocată de „Boala X”. Această patologie va fi declanșată de un agent patogen încă necunoscut și va fi mai gravă decât COVID-19, susțin experții în sănătate, potrivit CBS News, preluat de Digi24.

Avertizările asupra riscurilor unei noi pandemii, care ar putea avea o rată a moralității de 20 de ori mai mare decât COVID-19, au venit din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) încă în 2017 și reluate în 2022. Scopul a fost de a-i mobiliza pe cercetători să lucreze asupra dezvoltării unor noi vaccinuri.

Lista OMS include boli precum COVID-19, febra hemoragică Crimeea-Cong, care este mortală și se răspândește prin intermediul căpușelor, boala Ebola și boala Marburg.

„Riscăm să nu fim pregătiți pentru situații precum apariția unei noi variante mai grave a COVID-19 sau a unui agent patogen încă necunoscut”, avertizează Hans Kluge, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății.

Experții în sănătate publică susțin că „Boala X” reprezintă, de fapt, un grup de boli din primele zece boli infecțioase, unde sunt și două virusuri din familia gripelor – virusurile de tip SARS și cele de tip MERS.  

În 2022, OMS a adunat 300 de oameni de știință care să studieze 25 de familii de virusuri și bacterii și să creeze o listă cu patogeni pe care îi consideră foarte periculoși și care ar mai trebui studiați.

În ceea ce privește presupusul virus de 20 de ori mai mortal decât COVID-19, cercetătorii, oamenii de știință și experții urmează să vină cu un plan de acțiune preventiv pentru a-l combate și pentru a pregăti sistemul de sănătate pentru scenariul în care omenirea va avea de înfruntat o nouă pandemie – o posibilitate ce ar putea deveni realitate mai devreme decât ne imaginăm.  

Unde ar putea apărea „Boala X”?

Un patogen mortal precum „Boala X”, care ar putea fi un virus respirator, s-ar putea răspândi în rândul speciilor de animale, dar nu poate deocamdată să fie transmisă oamenilor.

„Ar putea fi lilieci, cum a fost în cazul COVID-19, ar putea fi păsări ca la gripa aviară sau ar putea fi o altă specie de animale, porci de exemplu”, a explicat Dr. Amesh Adalja de la Centrul pentru Securitatea Sănătății de la Universitatea Johns Hopkins, care a adăugat că aceste tipuri de virusuri devin o problemă în locurile unde au loc interacțiuni între oameni și animale.

Potrivit OMS, în timpul pandemiei de COVID-19, au murit peste șapte milioane de oameni.

Pandemia de gripă din 1918 a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni din toată lumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *