14 July 2024
mun. Chișinău

Spania a doborât recordul de transplant de organe în 2023

Spania a înregistrat mai multe transplanturi de organe ca niciodată anul trecut, realizând un număr total de 5.891 de astfel de proceduri, o creștere cu 9% față de 2022. Astfel, spaniolii reprezintă 5% din totalul donatorilor la nivel mondial. Anunțul a fost făcut de ministrul spaniol al Sănătății, Monica Garcia.

Potrivit Reuters, preluat de Digi24, cu un donator din patru la nivelul Uniunii Europene și cu 5% din totalul donatorilor la nivel mondial, Spania, care are o populație de 48 de milioane de locuitori, este un lider global în sectorul transplanturilor de organe de peste trei decenii.

Spania se află în fruntea acestui clasament din diverse motive, cum ar fi faptul că în spitalele spaniole există un coordonator de transplanturi, de obicei un specialist în terapie intensivă, și și-a îmbunătățit, de asemenea, expertiza în ceea ce privește donarea de organe în asistolie, ce apare la donatorii care mor în urma unui stop cardiorespirator.

Monica Garcia a declarat că Spania a fost anul trecut singura țară care a realizat toate tipurile de transplanturi de la donatori în asistolie.

Spania are cea mai mare activitate de donare la nivel global, cu o rată de 48,9 donatori la 1 milion de oameni în 2023, a precizat ministrul spaniol.

Statele Unite, ale căror date din 2023 nu sunt încă disponibile, a înregistrat 44,5 donatori la 1 milion de oameni în 2022.

În ceea ce privește activitatea de transplant, Statele Unite conduc cu 130,7 transplanturi la 1 milion de persoane în 2022, în timp ce Spania a raportat 122,1 de transplanturi la 1 milion de persoane în 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *