23 July 2024
mun. Chișinău

Bolnavii de hepatite pot începe tratamentul oferit de stat

Bolnavii de hepatite virale cronice B, C și D, dar și cei care suferă de ciroze hepatice, pot beneficia de medicamentele promise, după ce Ministerul Sănătăți a dat startul campaniei naționale de tratament. Până în prezent, loturile procurate în acest sens au fost repartizate în majoritatea raioanelor. Astfel, toți pacienții, care vor să beneficieze de tratament, îl pot solicita de la medicul infecționist din localitatea lor. Până acum, aproape 1700 de pacienți au depus dosarele la Comisia specializată  a Ministerului Sănătății, iar 1550 de dosare au fost deja examinate și aprobate. 

Medicamentele însă riscă să nu ajungă la toți, din cauza faptului că reprezentanții instituțiilor medicale din zece raioane nu s-au prezentat încă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, pentru a ridica loturile de preparate necesare pentru tratamentul antiviral al hepatitei virale cronice C.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, este vorba despre raioanele Râșcani, Cahul, Cantemir, Comrat, Drochia, Leova, Soroca, Strășeni, Taraclia și Vulcănești. În context, Ministerul Sănătății condamnă acțiunile responsabililor care restricționează accesul pacienților la tratament antiviral și le cere să înceapă cât de urgent posibil campania de terapie.

Reamintim că, în 2017, de șapte ori mai mulți pacienți, care suferă de hepatită și ciroză hepatică, vor beneficia de tratament gratuit. Medicamentele au fost procurate cu 35 de milioane de lei, mijloace financiare prevăzute pentru realizarea Programului Național pentru combaterea hepatitelor pentru anul 2016.

În prezent, la evidență se află aproximativ 26 de mii de bolnavi de hepatita B, peste 13 mii cu hepatita C și 1500 cu hepatita D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *