27 July 2024
mun. Chișinău

În ce poziție trebuie să dormi pentru a fi sănătos

Un somn calm, dulce și odihnitor este vital pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Dormitul insuficient este printre cauzele a o mulțime de boli, printre care obezitatea, maladiile cardiovasculare, diabetul, demența și îmbătrânirea prematură. Trebuie de știut faptul că nu calitatea sau cantitatea somnului contează cel mai mult, ci poziția în care se doarme. Sunt  o mulțime de factori care ne influențează calitatea somnului, cum ar fi mediul, salteaua, stresul, regimul alimentar etc.

Poziția „Soldat”
soldat
Este vorba despre dormitul pe spate, cu mâinile lângă corp, numită și poziția ”Soldat”. Este una dintre cele mai bune poziții pentru sănătatea coloanei vertebrale, întrucât spatele rămâne drept. Dormitul într-o astfel de poziție reduce presiunea asupra vertebrelor, prevenind astfel durerea de spate și în zona cervicală. De asemenea, reduce refluxul gastroesofagian, te ajută să menții o poziție dreaptă a corpului și previne apariția ridurilor pe față.

Partea proastă este sforăitul și apneea de somn, care apar foarte des în cazul celor care dorm preponderant pe spate. Ca să îți lași partenerul să doarmă în liniște, poți să încerci, din când în când, să-ți schimbi poziția și să dormi pe o parte. De asemenea, ai putea să dormi pe spate, dar fără pernă.

Poziția ”Steaua de mare”

steaua-de-mareAtunci când dormi pe spate, cu mâinile ridicate, te bucuri de aceleași beneficii precum în poziția ”Soldat”. Asta pentru că este redusă presiunea asupra spatelui și este bine pentru sistemul digestiv, pentru că stomacul este situat deasupra esofagului și previne apariția refluxului gastric. Totuși, pe lângă problema sforăitului, această poziție nu este foarte bună pentru umeri și poate provoca dureri din cauza presiunii și încordării. Ca să previi această problemă, încearcă să dormi fără pernă, lăsând astfel capul, gâtul și spatele într-o poziție neutră, fără presiune în plus în timpul somnului.

Poziția ”Buturugă”

buturugaEste vorba despre dormitul pe o parte, cu mâinile lângă corp. Această poziție este ideală pentru coloana vertebrală, care stă în forma sa potrivită, fără presiune, suficient de încovoiată. Nu doar că previne durerile de spate, dar și reduce apneea de somn și sforăitul. Este considerată și cea mai bună poziție de dormit pentru femeile însărcinate. Există însă și un aspect negativ, care ține de piciorul aflat deasupra. Pentru că acesta nu este suficient de bine susținut, s-ar putea să apară dureri ulterior, care să afecteze inclusiv spatele. Ca să scapi de această problemă poți folosi o pernă pe care să-ți sprijini piciorul. De asemenea, în această poziție crește riscul apariției ridurilor, iar în cazul femeilor se pot lăsa sânii.

Poziția ”Dorinței arzânde”

dorinteiCei care dorm pe o parte, cu mâinile în exterior, care par să se întindă după ceva ce își doresc foarte mult, se bucură de aceleași beneficii ca cei care dorm pe o parte cu mâinile lângă corp. În plus, studiile au demonstrat că această poziție este foarte bună pentru creier, pentru că permite organismului să se simtă confortabil și te scapă mai repede de gândurile negre. Potrivit unor cercetări recente, cei care dorm în această poziție au risc mai redus de a se îmbolnăvi de Alzheimer sau Parkinson. De asemenea, acești oameni sunt mai puțin predispuși să se trezească la miez de noapte. Partea negativă este poziția mâinilor, care sunt prea puțin mișcate, iar din această cauză pot apărea dureri de brațe sau umeri. Ca să scapi de asta, poți învăța să alternezi cu poziția ”Buturugă”, când ții mâinile lângă corp. Mai există și problema ridurilor, care poate fi ameliorată prin dormitul pe o pernă din satin.

Pe o parte

pe-o-parteAici este vorba despre cei care sunt fideli dormitului pe o singură parte: dreapta sau stânga. Sunt valabile toate beneficiile enumerate mai sus, în cazul celorlalte poziții pe o parte, dar intervin anumite probleme din cauza faptului că nu se alternează partea dreaptă cu stânga. În cazul celor care preferă partea dreaptă pot apărea probleme cu inima, în timp ce în cazul celor care dorm pe stânga, presiunea este prea mare pe stomac, plămâni și ficat.

Poziția ”Embrion”

embrionEste o poziție foarte comodă, în care stai ghemuit ca o minge, cu genunchii lângă piept și capul plecat. Reduce sforăitul și este o poziție bună pentru femeile însărcinate. Totuși, chiar dacă este foarte confortabilă, aceasta presupune multă presiune asupra spatelui și zonei cervicale și poate provoca dureri serioase în viitor. Ca să eviți asemenea probleme, trebuie să optezi pentru o pernă suficient de înaltă, ca să menții capul într-o poziție neutră. De asemenea, poziția nu permite o respirație profundă.

Pe burtă

pe-burtaDormitul pe burtă, având capul pe o parte și mâinile îmbrățișând perna este bun pentru cei care au probleme cu sforăitul, dar este considerată cea mai dăunătoare poziție pentru sănătatea coloanei, care nu are niciun fel de sprijin. Acest lucru îți va provoca dureri de spate și în zona cervicală. De asemenea, nu poți respira normal și circulația sângelui nu este corespunzătoare. Este prea mare presiunea asupra plămânilor. Ca să scapi de dormitul exclusiv pe burtă, pune o pernă sub tine. Acest lucru te va face să te întorci pe o parte mai des și te vei obișnui să dormi și în alte poziții.

Sursa: top10homeremedies.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *