25 April 2024
mun. Chișinău

Ceai cu efecte periculoase

Doi copii de opt și șase ani din Capitală și mama lor au ajuns astăzi la Institutul Mamei și Copilului (IMC), după ce s-ar fi intoxicat cu substanțe etnobotanice. Cei trei ar fi consumat ceai din ierburi, adus acasă de tatăl copiilor, care lucrează în calitate de taximetrist. Cei mici au fost internați în Secția Reanimare a IMC, fiind diagnosticați cu intoxicație acută exogenă. Iar mama copiilor a fost transportată la Spitalul “Sfânta Treime” din Capitală.

Ina-Palii
Foto: Ina Palii

Potrivit șefei Departamentului Pediatrie a IMC, Ina Palii, copiii au ajuns la spital la aproximativ ora 11:30, iar peste o oră și jumătate au fost internați în Secția reanimare a instituției. “Din informațiile preliminare, tatăl copiilor, care lucrează taximetrist, ar fi găsit un pachet de ceai în mașină, în care, de fapt, erau amfetamină sau substanțe etnobotanice. Conform primei ipoteze, nu excludem că minorii și mama s-au intoxicat după ce au consumat băutura preparată din acestea. Totuși, cauza reală  urmează să fie stabilită în următoarele zile.”

În acest caz a fost sesizată Poliția Capitalei.

Etnobotanicele sunt droguri psihoactive ilegale, care reprezintă amestecuri de ierburi uscate, dar și frunze, tulpini sau rădăcini de plante. Pe lângă marijuana, deseori, substanțele au compuși chimici care conțin halucinogen. După ce se fumează sau se consumă, substanțele etnobotanice pot declanșa o stare de amețeală, asemănătoare cu cea de ebrietate. Uneori, efectele provocate de substanțele etnobotanice pot fi mult mai puternice şi mai toxice pentru organism, decât cele produse de marijuana sau canabis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *