22 June 2024
mun. Chișinău

Condiții moderne de lucru pentru angajații substației asistență medicală urgentă Leova

Substația Asistență Medicală Urgentă (SAMU) din Leova are un sediu modern. Angajații nu mai sunt nevoiți acum să se îngrămădească în două camere, așa cum au făcut-o până nu demult. Noua încăpere este spațioasă și dispune de condiții adecvate de muncă și recreere. Pentru amenajarea spațiului, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a cheltuit aproape un milion de lei.

Noul sediu are o suprafață de 200 de metri pătrați. Acolo sunt amplasate dispeceratul, birourile pentru activitatea administrației și medicilor, sala de ședințe, săli de odihnă pentru angajați,  sufrageria, grupul sanitar și cabina de duș.

Încăperea veche avea doar 90 de metri pătrați. Stăteam toți grămadă. Eram foarte stresați. În astfel de circumstanțe era greu să lucrezi și să te recreezi. Acolo nu aveam nici duș. Acum însă e foarte bine. Suntem mulțumiți că ne-au fost create condiții normale de muncă”, a povestit pentru emedicina.md Tatiana Baluță, felcer în cadrul SAMU Leova.

Anterior, și recepționarea, precum și monitorizarea apelurilor se făceau cu dificultate. Dispecerul nu avea acces la calculator și internet. Respectiv, era nevoit să noteze într-un caiet toate apelurile și detaliile despre pacient. Acum, solicitările sunt înregistrate direct în calculator. Aceasta eficientizează munca dispecerului și a echipelor medicale.

Îmi este foarte comod acum să înregistrez solicitările. Am biroul meu, am calculator. Pot să mă concentrez asupra sarcinilor mele. În sediul vechi era foarte stresant”, a precizat dispecerul SAMU Leova, Tamara Sîrbu.

Cu această ocazie, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a reiterat că modernizarea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească este o prioritate pentru Ministerul Sănătății.

Vă felicit pentru această realizare. Succesul misiunii de salvare depinde și de dotările substațiilor sau punctelor de urgență. Cu siguranță, aceste condiții vă vor ajută să îmbunătățiți calitatea asistenței medicale de urgență acordată populației. Ministerul Sănătății vă va ajuta să faceți față provocărilor și dificultăților pe care le aveți. Știu că ambulanțele sunt uzate și este greu să ajungeți la timp la bolnavi. Din păcate, este o problemă actuală pentru toate substațiile de urgență. Negociem cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare posibilitatea contractării unui credit, pentru cumpărarea a 100 de ambulanțe noi. Sperăm să avem un rezultat pozitiv în toamna acestui an”,  declarat în cadrul evenimentului de inaugurare a sediului SAMU Leova, Ruxanda Glavan.

În cadrul SAMU Leova activează 24 de angajați, dintre care trei medici.

În țară sunt 41 de substații de urgență, dintre care 30 necesită renovare. Situația nu este mai bună și în cazul celor 129 de puncte de urgență, amplasate în localitățile rurale. Cel puțin 70 la sută dintre sedii trebuie reparate.

Centrul Național de Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească a demarat renovarea substațiilor și punctelor de urgență în 2016. Până în prezent, în acest scop, instituția a alocat aproximativ trei milioane de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *