4 December 2024
mun. Chișinău

Controale la grădinițele particulare din Chișinău

Specialiști ai Centrului de Sănătate Publică din Capitală efectuează, la această oră, controale anunțate la grădinițele particulare din Chișinău. Verificările se desfășoară în urma sesizărilor unor părinți care s-au plâns că meniurile elaborate de Ministerul Sănătății sunt mai mult pe hârtie, decât în farfuriile micuților.

Foto: Luminița Suveică

Medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Luminița Suveică, a declarat pentru emedicina.md că verificările vor avea loc pe parcursul zilelor de 10 și 11 ianuarie, în toate cele 11 grădinițe private din Capitală. „Mai mulți părinți se plâng că micuților li se pune în farfurie o cantitate de hrană mai mică decât cea prevăzută în meniul elaborat de Ministerul Sănătății. Voi merge personal la fața locului pentru a verifica cum stau lucrurile”.

Rezultatele controalelor vor fi publicate pe site-ul Centrului de Sănătate Publică al municipiului Chișinău.

Cât despre instituțiile preșcolare de stat, Luminița Suveică a menționat că verificările vor continua și pe parcursul lunii ianuarie, iar la vară vor fi reluate.

Recomandările Ministerului Sănătății cu privire la regimul sănătos de alimentație în grădinițe și școli au intrat în vigoare în data de 12 septembrie 2016. Acestea au fost implementate parțial aproape în toate grădinițele din Capitală.

Noile meniuri trebuie să includă mai multe produse din carne, legume, fructe proaspete și cereale integrale. Din rația zilnică au fost excluse salamurile și crenvurștii.

Mai mulți reprezentați din conducerea grădinițelor s-au plâns de nenumărate ori că noile meniuri nu pot fi implementate, deoarece sunt scumpe, iar statul alocă prea puțini bani pentru alimentația copiilor.

Prin urmare, deputații au aprobat în decembrie 2016 un amendament la Bugetul de Stat, care permite majorarea cu trei lei a costului meniului de grădiniță. Astfel, din noul an, un meniu va costa 21 de lei și 67 de bani, față de 18 lei și 67 de bani, cât a fost anul trecut. În consecință, către bugetele autorităților publice locale vor fi transferate suplimentar peste 47 de milioane de lei.

Subiectul privind alimentația în școli și grădinițe este intens discutat de autorități. Asta după ce, în noiembrie 2016, a ieșit la iveală o schemă prin care funcționari din cadrul direcțiilor de educație a Primăriei municipiului Chișinău și agenți economici organizau licitații privind cumpărarea alimentelor în grădinițe și școli cu abateri de la lege și la prețuri mai mari. Drept răsplată, funcționarii publici primeau lunar de la agenții economici anumite sume de bani, pentru fiecare licitație în parte. Ca să obțină profituri mai mari în urma contractelor încheiate, agenții economici livrau în grădinițe și școli alimente stricate.

Inițial, 23 de persoane au fost bănuite de implicarea în dosarul licitațiilor trucate în educație, iar 17 au fost arestate. Ulterior, acestea au fost eliberate din izolatorul CNA. Acum sunt cercetate penal în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Chișinău a adoptat decizii în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *