21 May 2024
mun. Chișinău

De unde cumpărăm produsele pentru masa de Paște și nu numai pentru a nu ne îmbolnăvi

Creștinii ortodocși au intrat astăzi în Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, ultima din Postul Paștelui, cel mai aspru din an. În gospodăriile din țară este mare forfotă. În câteva zile, mirosul de cozonac va pune stăpânire pe toate satele Moldovei, iar în piețe și magazine se vor forma cozi interminabile. Moldovenii sunt obișnuiți cu mese îmbelșugate. Ouăle roșii, pasca, carnea de miel şi nu numai sunt de nelipsit de pe masa de Paște. De aceea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu mai multe sfaturi despre cum să alegem și de unde să cumpăram alimentele ca să nu ne îmbolnăvim.

Chiar dacă găinușa de casă din mâinile mătușii care stă la poarta pieței pare să ne ademenească, iar vopseaua pentru ouă de la tarabe pare mai ieftină, nu vă grăbiți să aruncați banii.Nimeni nu garantează calitatea produselor vândute în stradă, care vă pot pune sănătatea în pericol. „Faceți cumpărături doar din locuri autorizate. Este vorba despre magazine și piețe agroalimentare, unde produsele sunt primite doar în baza actelor care le confirmă calitatea și siguranța. De asemenea, în aceste locuri, produsele ar trebui să aibă condiții corespunzătoare de păstrare și marcaj care arată proveniența mărfii”, îi îndeamnă directorul general adjunct al ANSA, Ion Toma, pe consumatori.

Foto: moldova24.info

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că, de sărbători, comerțul stradal ia amploare, iar produsele vândute fără autorizație pot provoca diverse probleme de sănătate, începând de la intoxicații alimentare. Despre existența problemei știe toată lumea, doar că nimeni nu  poate găsi o soluție: „Direcția Siguranța Alimentelor Chișinău planifică niște controale în comun cu poliția și autoritățile locale, doar că aceste verificări nu vor da mari rezultate. Noi luăm măsuri în funcție de atribuțiile legale pe care le avem, vrem să fie lichidat acest fenomen, doar că de monitorizarea lui se ocupă autoritățile locale”, explică vicedirectorul agenției.

În această perioadă crește semnificativ consumul de produse alimentare de origine animală, care prezintă un risc sporit pentru sănătate, dacă nu sunt procesate, păstrate și pregătite corect. Specialiștii de la ANSA atenționează consumatorii să cumpere carne de miel doar dacă este ștampilată. „Aceasta garantează faptul că produsul a fost supus unui control sanitar-veterinar, iar animalul a fost verificat de medic înainte de a fi sacrificat”, a mai declarat Ion Toma.

moldova24.info

Mai mult, fiecare produs trebuie examinat minuțios. O atenție deosebită trebuie atrasă culorii, mirosului, aspectului și chiar gustului, dacă este cazul. Potrivit recomandărilor ANSA, carnea trebuie să fie elastică, având nuanțe cuprinse între roz pal și roșu închis. De asemenea, atunci când apăsați cu degetul pe ea, carnea trebuie să revină la forma inițială. Să nu fie lipicioasă și urât mirositoare.

Mare atenție la carnea de porc, în condițiile în care în Ucraina sunt peste 200 de focare de pestă porcină, iar două au fost depistate și în nordul țării noastre. Deși autoritățile afirmă că iau toate măsurile necesare pentru ca produsele să nu ajungă pe teritoriul Moldovei, oricum consumatorii sunt îndemnați să fie foarte vigilenți.

Directorul adjunct al ANSA, Ion Toma, a declarat în acest sens că: „Agenția, în comun cu Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră, depune eforturi considerabile pentru a proteja piața din Moldova de acest pericol. La fiecare punct de trecere a frontierei este confiscată toată carnea și toate produsele din carne pe care unele persoane fizice și juridice încearcă să le aducă din Ucraina în Moldova. Monitorizăm transportul auto, feroviar și aerian”.

Specialiștii atenționează că preparatele din carne provenite din Ucraina pot fi foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor și pot amenința situația economică din țară. De aceea,consumatorii care depistează orice produs din carne adus din Ucraina în Moldova sunt îndemnați să atenționeze urgent reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Peștele poate fi cumpărat  proaspăt, refrigerat, congelat, sărat, uscat, afumat, marinat sau conservat. Aceste produse pot fi comercializate doar în unități specializate sau secții speciale din magazine. Cei care achiziționează pește viu, trebuie să atragă atenția ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, să aibă culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii și să fie fără rupturi.

În cazul ouălor, specialiștii ANSA afirmă că acestea trebuie să aibă coaja integră, curată, mată, poroasă, fără pete și miros. Ștampila aplicată pe aceste produse conține două informații importante: codul întreprinderii și data fabricării. Ouăle sunt valabile 25-28 de zile, dacă sunt păstrate corespunzător.

Specialiștii îndeamnă consumatorii să citească atent etichetele, care trebuie să conțină: denumirea produsului, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, termenul de valabilitate sau data limită de consum, țara de origine, condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare, declarația nutrițională și instrucțiuni de utilizare. Mare atenție și la ambalaj, pentru că anume acesta asigură protecția produsului în timpul transportului, depozitării și a comercializării. Prin urmare, ambalajul trebuie să fie curat și nedeteriorat. De asemenea, cumpărătorii sunt îndemnați să procure produse doar din unitățile comerciale în care există și funcționează vitrine frigorifice. La fel de importantă este și igiena personalului care deservește cumpărătorul, precum și condițiile sanitare de comercializare a alimentelor.

În fiecare piață din țară activează laboratoare de expertiză sanitar-veterinară, unde cumpărătorii se pot adresa dacă au dubii în privința produselor plasate în comerț. Potrivit datelor prezentate de directorul adjunct al ANSA, doar în luna martie, în urma verificărilor efectuate în municipiul Chișinău, din circuitul alimentar au fost retrase 20 de tone de carne, care nu corespundeau normelor. Cele mai frecvente nereguli depistate sunt condițiile necorespunzătoare de păstrare, marcaj incomplet și păstrarea produselor expirate.

Pentru a garanta siguranța alimentelor, ANSA a decis să majoreze numărul controalelor de sărbătorile pascale. Vor fi verificate atent unitățile de procesare, de comercializare, de alimentație publică și abatoarele din întreaga țară. Există și o linie fierbinte, 0 800 800 33 la care putem suna gratuit, din orice rețea de telefonie pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *