27 July 2024
mun. Chișinău

Intervenție chirurgicală excepțională realizată la Clinica de Neurochirurgie a SCR

Un copil de doar șapte ani a fost salvat de la moarte, după ce a fost operat cu succes de specialiștii Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Republican (SCR). Totodată, doctorii au înregistrat câteva premiere medicale pe același pacient.

Daniel Casîm a fost diagnosticat cu „Dislocare atlanto-axială cu mielopatie cervicală și tetraplegie”, o boală rară la coloana vertebrală, în urma căreia a fost afectată grav măduva spinării, la nivelul trecerii dintre craniu și gât.

Băiatul a fost examinat de medicii de la SCR la sfârșitul lunii noiembrie 2016 și a fost programat pentru intervenție chirurgicală. La scurt timp, starea de sănătate a copilului s-a înrăutățit, iar șansele de supraviețuire deveneau din ce în ce mai puține, motiv pentru care doctorii au decis să-l opereze de urgență. Mai mult, în momentul internării, copilul nu mai putea mișca mâinile și picioarele și avea dificultăți de respirație. (Video 1 și 2) Astfel, minorul a ajuns pe masa de operație la începutul lunii ianuarie. Intervenția chirurgicală a fost singura soluție de a-l salva de la moarte. Totodată, medicii au constatat că metodele chirurgicale tradiționale nu sunt o soluție pentru însănătoșire.

Întrucât operația era una extrem de dificilă, având în vedere dimensiunile anatomice mici ale vertebrelor copilului, s-a decis repartizarea procedeelor chirurgicale în două etape. Prima parte a fost realizată în data de 4 ianuarie 2017. Scopul acesteia a fost de a elibera porțiunea posterioară a canalului spinal și de a fixa coloana cervicală față de craniul copilului. O astfel de procedură are denumirea de „Stabilizare occipito-cervicală”.

Una dintre premiere medicale a fost plasarea implanturilor spinale în coloana vertebrală cervicală pe o traiectorie mai puțin utilizată la copii, dar care a fost singura posibilitate de a realiza procesul de stabilizare. Procedura implică masele laterale ale corpurilor vertebrale cervicale, iar unul dintre riscurile majore este probabilitatea leziunii arterei vertebrale în canal. Datorită preciziei sistemelor de neuronavigație existente la SCR, a fost posibil de evitat complicațiile intraoperatorii, iar etapele principale ale operației au fost verificate prin utilizarea tomografiei computerizate. Toată intervenția a decurs sub control electrofiziologic continuu, pentru a evita o leziune medulară cauzată de instrumentele chirurgicale.

Deoarece, înainte de operație, funcția respiratorie era sever compromisă, s-a luat decizia de a-i face copilului traheostomie, fapt ce a ușurat îngrijirea pulmonară.

După o perioadă de stabilizare a stării generale de sănătate, în data de 6 februarie, s-a trecut la a doua etapă. Având în vedere faptul că localizarea patologiei a fost una extrem de complicată, singura cale de acces spre segmentul cervical anterior a fost calea prin gură-transoral. În cadrul acestei operații, a fost înlăturat arcul anterior a primei vertebre cervicale, denumită „Atlas”, corpul și procesul odontoid a vertebrei cervicale C2 denumită „Axis”, iar pentru a asigura suport mecanic pentru susținerea capului cu gâtul, între baza craniului și vertebra a treia cervicală (C3) a fost plasată o proteză numită „tub-mesh”, confecționată din titan și care a fost umplută cu os prelevat din creasta iliacă (o porțiune a oaselor bazinului) a copilului.

Totodată, medicii au mai realizat o premieră. De această dată, autotransplantul de os a fost amestecat cu măduvă roșie a osului, care conține celule stem și poate accelera procesul de concreștere a oaselor.

Din punct de vedere tehnic, operația a fost una destul de complicată. Toată procedură a avut loc printr-un coridor chirurgical îngust de doar 2-3 cm, iar adâncimea maximală la care s-a ajuns, pentru a elibera măduva spinării, a fost de 11 cm. Toate etapele operatorii au fost ghidate de sistemele de neuronavigație spinală, iar documentarea etapelor operatorii a fost realizată prin CT intraoperatorie. Această intervenție chirurgicală este o premieră medicală absolută.

 

După operație, copilul a înregistrat o ameliorare neurologică excepțională. Peste doar cinci zile, minorul era în stare să ridice singur picioarele și să-și miște mâinile. (video 3). Iar la 10 zile după cea de-a doua intervenție chirurgicală, băiatul a făcut primii pași cu ajutorul kinetoterapeuților.  (video 4).

Profesorul dr. Aurel Bodiu a menționat că: „Am început să abordez acest caz cu mari emoții. Chiar dacă am operat mai mulți pacienți adulți cu diferite boli la nivelul joncțiunii cranio-cervicale (traume, tumori, afecțiuni reumatismale etc.), acest copil a reprezentat un caz excepțional prin mecanismul de compresiune a măduvei, vârstă mică și rezerve biologice reduse. În același timp, operația a fost singura lui șansă de vindecare. Am contat pe faptul că sistemul nervos central al copiilor are o plasticitate uimitoare, iar evoluția neurologică, după a doua operație, în urma eliberării complete măduvei spinării, a confirmat că am optat pentru singura cale corectă. M-a încurajat mult faptul că aveam susținerea deplină a echipei de anesteziologi care a avut o abordare profesionistă și a asigurat mersul ambelor operații fără complicații.”

Mai mult, potrivit neurochirurgului Aurel Bodiu, chirurgia transorală a coloanei vertebrale este o raritate în raport cu alte operații neurochirurgicale, iar numărul de publicații care conțin date despre protezări vertebrale prin gură sunt foarte puține. „Mă bucur că acest caz, dar și altele pe care le-am realizat anterior, arată că neurochirurgia din Republica Moldova poate fi la nivelul multor clinici specializate din Occident”, a adăugat profesorul Aurel Bodiu.

În context, asistența anesteziologică a fost asigurată de echipa multidisciplinară a profesorului Victor Cojocaru. Mai exact, din această echipă au făcut parte medicii chirurgi prof. dr. Aurel Bodiu și dr. Serghei Borodin, anesteziologul Iana Cotorcea, precum și asistentele medicale de operații Maria Mutelica și Natalia Panici.

Foto: Iana Cotorcea

La rândul său, anesteziologul Iana Cotorcea a menționat pentru emedicina.md că anestezia pentru ambele operații a fost intravenoasă pe pivot inhalator cu sevofluran. „Ambele anestezii au fost de lungă durată, prima a decurs 11 ore, iar a doua – 9 ore. La diferite etape ale operației, riscurile pentru viața copilului erau majore. Pentru a putea controla și preveni complicațiile posibile, pacientul a fost monitorizat tot timpul atât neinvaziv, cât și invaziv. Pentru a putea corija la timp orice dezechilibru, au fost supravegheate funcțiile vitale și evaluată homeostazia intraoperatorie, prin prelevarea probelor de sânge în timpul operației. Și asta pentru a putea îndrepta la timp orice dezechilibru. La acest pacient puteau surveni, intraoperator, o gamă largă de complicații, precum hemoragiile acute masive sau dereglări de ritm cardiac până la stop cardiac, cât și postoperator, în secția de terapie intensivă și anume: infecții postoperatorii, dereglări respiratorii, dereglări severe ale echilibrului electrolitic, o carență imuno-nutritivă severă, disfuncții musculare”.

Foto: Corina Gutium

Totodată, Corina Gutium, șefa secției ATI nr.4, în care a fost îngrijit copilul după ambele operații, a adăugat că: „Pacientul a beneficiat de tratament în secția de terapie intensivă timp de 17 zile, după care a fost transferat în secția de profil în stare satisfăcătoare.

În cadrul intervenției chirurgicale au fost utilizate absolut toate echipamentele și resursele care se găsesc în sala de operație „Hybrid” a Spitalului Clinic Republican.

În prezent, copilul se află în secția de Neurochirurgie a SCR unde primește îngrijiri medicale și continuă procesul de reabilitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *