27 July 2024
mun. Chișinău

Cum să eviți accidentele rutiere provocate de oboseală

Oboseala la volan continuă să fie printre cauzele frecvente ale accidentelor rutiere grave. Cu excepția șoferilor de curse lungi, angajați ai companiilor de transport, nu există nicio lege care să-i împiedice pe conducătorii auto să circule cât vrea, iar totul ține de aprecierea șoferului și de riscurile pe care și le asumă. Din păcate, foarte puțini sunt conștienți de pericolele provocate de conducerea unei mașini în timp ce ești obosit sau dacă nu ai dormit suficient. Potrivit statisticii europene, oboseala la volan și lipsa de concentrare din partea șoferilor este cauza a peste 30 la sută dintre accidentele rutiere, cinci la sută fiind cu urmări grave. Psihologii susțin că în mod obiectiv și atent șoferii analizează situația de pe drumuri până la o sută de mii de kilometri parcurși. Dacă așa-zisul stagiu de călătorie depășește această cifră atunci pe lângă profesionalismul dobândit crește și riscul de a fi implicat într-un accident generat de lipsa de concentrare. 

Factorii care provoacă adormitul la volan

Este bine știut că vara sunt făcute cele mai multe călătorii pe distanțe lungi, în special când oamenii merg în vacanță. Studiile internaționale arată că în cazul în care un șofer a urcat la volan după ce a fost 15 ore treaz, riscul de face accident crește de patru ori, iar în cazul în care conducătorul auto nu a dormit mai mult de 20 de ore, atunci riscul crește de 30 de ori. Iată câțiva factori care ne pot face să adormim în timp ce conducem mașina:

  • călătoriile lungi, în special cele pe traseele cunoscute sau pe care circuli des;
  • circulația pe drumuri foarte bune unde nu trebuie să te ferești de gropi sau alte obstacole;
  • atunci când afară este vizibilitate bună și condițiile meteo sunt favorabile;
  • călătoriile pe timp de noapte, în special în orele în care corpul era obișnuit să doarmă;
  • circulația pe drumuri cu puține mașini și pe traseele unde lipsesc marcajele rutiere care să provoace vibrațiile automobilului.

Primele semnale care ne dau de înțeles că adormim la volan și cum combatem oboseala

Regula de aur atunci când suspectăm stări de oboseală este să te oprești pentru odihnă la timp. Și 15 minute de ațipeală pe marginea drumului te pot salva de la o catastrofă. De asemenea, trebuie să știm că obiceiul de a consuma cafea, semințe și energizante atunci când ne dăm seama că suntem obosiți nu este o soluție, pentru că după asta oricum îți continui drumul și riscul de a fi implicat într-un accident rămâne același. Soluția este una: oprește-te pentru odihnă! Iată și câteva semnale care ne dau de înțeles că trebuie să ne oprim din drum pentru o pauză:

  1. Atunci când ne simțim propriul clipit din ochi. În mod normal, oamenii nu observă momentul când clipesc, deoarece acest proces are loc rapid. Însă atunci când începi să-ți simți clipitul și să-ți pară prea evident și pronunțat, atunci trage pe dreapta, pentru că este primul semn de oboseală.
  1. Iluziile vizuale sau cele de ambiguitate. Este vorba despre situațiile în care șoferii nu pot desluși obiectele din fața mașinii sau de pe marginea drumului, fie că este o umbră, un stâlp sau o figură. Atunci când suntem obosiți, imaginile văzute în depărtare ni se par diferite decât în realitate sau, mai grav, ar putea lipsi în general. Asta înseamnă că nu suntem în stare să asimilăm informația prin intermediul creierului care deja doarme, chiar dacă ochii sunt deschiși.
  1. Nu reușești să-ți focusezi privirea. Pentru a nu admite această situație trebuie să faceți exerciții simple. Privește un obiect de pe marginea drumului după care aruncă-ți imediat privirea, de exemplu, spre vitezometru sau alte dispozitive din mașină. În regim normal, privirea trebuie să se adapteze rapid și să vezi totul clar, în cazul în care, însă, aceste treceri se transformă în ceață, atunci este un alt semn că ești obosit.

  1. Creierului îi este lene să rezolve probleme în timp ce ești obosit. Încearcă, de exemplu, să calculezi cât este 18×3 cu trei. În mod normal, această operațiune nu este complicată, însă atunci când sunteți obosit rezultatul este greu de găsit. De asemenea, expresia „vorbește ca să nu adormi” este valabilă în cazul în care ești ostenit. Însă trebuie să știm că nu orice discuție sau bolboroseală te ține treaz. Trebuie să fie abordate teme concrete, începând de la politică, artă, bani, bârfe și chiar sex. Și pasagerii din mașină pot fi de mare folos și să-i mai testeze din când în când pe șoferi. Întrebarea „Ești bine?” nu-și are rostul, pentru că de fiecare dată răspunsul va fi „Da, sunt bine”. Cel mai bine întreabă-l pe șofer în ce localitate ești, pe lângă ce obiecte sau localuri ați trecut sau cât a mai rămas de parcurs până la destinație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *