12 October 2024
mun. Chișinău

Măsuri de combatere a cancerului

Numărul cazurilor noi de cancer va scădea cu 10 procente, în următorii opt ani. În același timp, șapte la sută dintre decese vor fi prevenite, în această perioadă. Acestea sunt prioritățile Programului Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, prezentate în data de 3 februarie la Institutul Oncologic.

Pentru a atinge acești indicatori, autoritățile planifică să modernizeze condițiile de diagnostic și tratament a maladiei. O importanță sporită va fi acordată măsurilor de profilaxie a cancerului, prin implementarea programelor de screening la nivel național și promovarea vaccinării împotriva cancerului hepatic și Virusului Papiloma Uman, care favorizează apariția cancerului de col uterin. De asemenea, vor fi desfășurate campanii de informare despre factorii care provoacă maladiile cancerigene. Potrivit savanților, în 30 la sută dintre cazuri, cancerul apare din cauza consumului de tutun și alcool și a alimentației nesănătoase.   

Programul prevede crearea unui comitet tehnic care va monitoriza calitatea procedurilor de diagnostic și tratament. De asemenea, structura va elabora și completa lista medicamentelor esențiale pentru tratamentul cancerului. În același timp, Institutul Oncologic va fi dotat cu echipamente medicale moderne, care va îmbunătăți calitatea tratamentelor.

Foto: Ruxanda Glavan

Vom asigura accesul tuturor pacienților, în stadii finale ale bolii, la servicii paliative în teritoriu și la medicamentele necesare. În acest context, vom dezvolta un mecanism de cooperare între instituțiile medicale, societatea civilă, serviciile de asistență socială și serviciile de îngrijiri la domiciliu. Numai în acest mod vom soluționa problemele persoanelor care suferă de cancer”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul evenimentului de prezentare al programului.

Programul mai prevede ca medicii din domeniul medicinii primare să fie instruiți suplimentar cum să organizeze eficient servicii de diagnosticare precoce. O sarcină importantă, în acest scop, este redirecționarea rapidă a pacienților la Institutul Oncologic, pentru confirmarea diagnosticelor.

O importanță sporită vom acorda tratamentului și îngrijirii copiilor bolnavi de cancer. Personal, îmi voi asuma patronatul și voi avea grijă ca acești pacienți să beneficieze de toate condițiile necesare pentru o reabilitare rapidă și eficientă. Mă voi implica în soluționarea problemelor pe care le au pacienții minori”, a precizat Ruxanda Glavan.

În Republica Moldova, aproximativ 48 000 de oameni suferă de cancer. Peste 6000 de bolnavi mor, în fiecare an. Cancerul este  cea de-a doua cauză a mortalității, după maladiile cardiovasculare. Cele mai multe cazuri de deces sunt înregistrate printre bolnavii de cancer colonorectal, pulmonar, mamar și stomacal.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *