22 June 2024
mun. Chișinău

Maternitatea Institutului Mamei și Copilului ar putea fi numită în cinstea lui Petru Stratulat

Centrul Perinatal al Instituției Medico-Sanitare Publice Institutul Mamei și Copilului ar putea fi numit în cinstea neonatologului și pediatrului Petru Stratulat. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Sănătății. Documentul urmează să fie supus votului în Guvern.

Petru Stratulat
Foto: Petru și Mihai Stratulat

În proiectul de hotărâre este menționat faptul că scopul elaborării acestui document este de a înveșnici numele ilustrului medic Petru Stratulat, fondator al Școlii de Neonatologie din Moldova, pentru meritele deosebite în crearea și managementul sistemului regionalizat de perinatologie, activitatea de cercetare-dezvoltare a științei autohtone în domeniile de perinatologie, neonatologie și pediatrie.

Din 1989, de când a fost numit director adjunct pe știință în cadrul actualului Institut al Mamei și Copilului și până ultimele zile de viață s-a dedicat științei, muncii și studiului. A elaborat și implementat un număr impunător de proiecte științifico-practice, de dezvoltare instituțională, de pregătire profesională, manageriale pentru fortificarea sistemului perinatal.

De asemenea, a contribuit la dotarea instituțiilor perinatale și a Institutului Mamei și Copilului cu aparataj medical, a îmbunătățit calitatea serviciilor medicale acordate mamelor și copiilor prin pregătirea specialiștilor din domeniul obstetricii, neonatologiei și medicinei de familie. Mai exact, Petru Stratulat poate fi numit fondatorul unei noi direcții ştiinţifico – practică pentru Republica Moldova – Perinatologia.

Mai mult, Petru Stratulat a avut o contribuție remarcabilă în promovarea imaginii pozitive a țării pe plan internațional.

Mihai Stratulat, fiul regretatului neonatolog și pediatru, a declarat pentru emedicina.md că tatăl său și-a dedicat toată viața serviciului, iar Institutul Mamei și Copilului a fost a doua sa casă. „Până în ultimele zile de viață, cât a mai avut puteri, a lucrat asupra elaborării unei strategii de dezvoltare a asistenței mamei și copilului și asupra a două lucrări științifice. Cu o lună înainte de a muri, la sfârșitul anului 2014, i s-a decernat Premiul Național. S-a bucurat enorm că statul i-a apreciat munca de-o viață. Familia noastră îi este recunoscătoare ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, pentru propunerea de a numi maternitatea în cinstea tatălui meu”.

Petru Stratulat s-a născut în data de 8 decembrie 1948 și a murit în 29 ianuarie 2015, răpus de cancer pancreatic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *