15 November 2024
mun. Chișinău

MedicalPark – locul în care copiii bolnavi de cancer din Moldova își primesc copilăria înapoi (P)

medicalpark2Peste 300 de copii din țara noastră suferă de cancer, conform datelor Centrului Național de Management în Sănătate. Micii pacienți sunt nevoiți să-și împartă viața între casă și spital. Condițiile din instituțiile de la noi sunt cele are sunt. Sistemul medical nu este suficient de bine pregătit pentru a ajuta mintea și sufletul micilor suferinzi. Reprezentanții Fundației de caritate „Sfântul Gheorghe”, cu sprijinul oamenilor de bună credință, au hotărât să-i ajute pe acești copii, astfel încât să le fie mai ușor în lupta cu această boală crâncenă. Astfel, micii pacienți sunt duși la clinica MedicalPark din Istanbul. Medicii, psihologii, dar și alți angajați ai instituției medicale sunt suficient de bine pregătiți pentru a-i sprijini, scoate din depresii și a le reda copilăria. Acolo, copiii au parte de voie bună, energie și bucurie și cel mai important – sunt ajutați să uite de suferință.

Secția Hematologie și Oncologie Pediatrică din Istanbul

Clinica MedicalPark activează în domeniul serviciilor de sănătate încă din 1993. Este lider în domeniul medical din Turcia și oferă servicii medicale în complexele spitalicești din Istanbul și Antalia, dar și în peste 25 de spitale din 17 județe ale Turciei. Clinica are în total aproape 420 de mii de metri pătrați de spații interioare, aproximativ 150 de săli de operație, 3500 de paturi și un personal de 14 mii de persoane.

sf-gheorghe
Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe”

Mii de pacienți se tratează în acest spital imens, printre care și copii din țara noastră. Și asta datorită unui contract încheiat recent dintre clinică și Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe”. Perioada de internare a copiilor din Moldova variază între 5 și 9 luni, în funcție de boală și de tratamentul de care au nevoie. În mare parte, micuții beneficiază de tratamente pentru maladii precum: leucemie, tumori maligne, mai multe tipuri de sarcom, nefroblastom, neuroblastom, retinoblastom, tumori solide etc.

Echipa Fundației „Sfântul Gheorghe” a vizitat recent Secția Hematologie și Oncologie Pediatrică din complexul spitalicesc din Istanbul. Secția a fost înființată în 2007, este situată la etajul șapte al clădirii și se întinde pe o suprafață de 1042 de metri pătrați.

Printre actualii pacienți ai secției sunt 15 copii de la noi cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani. În curând vor fi mai mulți. Fiecare duce cu sine o poveste sfâșietoare. Luptă din răsputeri să învingă boala.

De mai bine de două luni, sub supravegherea medicilor din Turcia este și Vladislav Ceban din Soroca. Are doar 12 ani, dar deja gândește ca un adult. O boală cumplită l-a condamnat, la începutul acestui an, să trăiască în spitale. Suferă de sarcom – un tip de cancer care se dezvoltă în țesuturi, în special la cele musculare sau la nivelul oaselor. Are mâinile înțepate de seringi, iar, zilnic, vena subsclavie (vena de la umăr) înghite substanțe cu denumiri ciudate pentru a-i trata boala. Procedura este mai eficientă și mai puțin dureroasă. Vlad își petrece cea mai mare a timpului la clinică, dar este cazat la hotelul din preajma spitalului destinat pacienților. Zilnic, micii pacienți sunt aduși la instituția medicală cu mașina, pentru a nu fi în contact cu alți oameni.

Pe Vlad l-am cunoscut în aprilie, când echipa emedicina.md a mers în secția Oncopediatrie a Institutului Oncologic din Capitală pentru a oferi daruri de Paște. Atunci, băiatul ne-a spus că tare își dorește să-l cunoască pe interpretul Adrian Ursu, să facă poze și să cânte câteva piese alături de el. Visul lui Vladislav s-a împlinit recent. Mai mult, Adrian Ursu l-a însoțit la clinica din Turcia.

Reprezentanții clinicii MedicalPark s-au gândit și la cum să le potolească celor mici dorul de casă. Ambilor părinți li se oferă posibilitatea să aibă grijă de copilul lor la spital. Asta îi ajută să lupte mai ușor cu boala. De asemenea, se depun eforturi ca să nu le lipsească nimic copiilor. Bucătarii se străduiesc să le îndeplinească toate poftele alimentare. „De cele mai multe ori, mâncarea de aici are gustul celei făcute de mama acasă”, ne-a spus Vlad.

Suferința din spitale leagă și prietenii. Vladislav s-a împrietenit cu Vladimir, care suferă de o patologie rară – nefroblastom. Copiii se ajută între ei, râd, se distrează și prețuiesc fiecare clipă petrecută împreună.

          Hotelul din preajma spitalului destinat pacienților

Pentru a-i ajuta pe suferinzi să uite, măcar pentru câteva zile, de problemele prin care trec și să capete încredere în ei li se oferă atenție și jocuri „Am primit recent un playstation. Săptămânal primim câte o jucărie, care ne ajută enorm să ne detașăm și să uitam adevăratul motiv pentru care ne aflam aici. Și atitudinea medicilor este una foarte bună. Au foarte multă răbdare cu noi. Discutăm cu ei cu ajutorul traducătorilor”, a povestit Vladislav. Totodată, având în vedere faptul că mulți dintre pacienți sunt elevi și în perioada tratamentului nu frecventează școala, copiii sunt ajutați să se dezvolte, învață limba engleză și turcă.

Jumătate dintre cheltuielile de spitalizare și tratament sunt suportate din donațiile oamenilor cu suflet mare. Cealaltă jumătate o acoperă clinica MedicalPark, conform condițiilor contractuale. În plus, clinica din Turcia acceptă soluționarea cazurilor înainte de a fi oferiți banii, lucru nemaiîntâlnit până acum. Între timp, membrii Fundației de caritate „Sfântul Gheorghe” adună banii și transferă toată suma spitalului, în niciun caz părinților sau altor persoane, care ar putea să îi cheltuie în alte scopuri.

Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe” a fost creată în data de 9 martie 2010. Recent, la această echipă s-au alăturat reprezentanții AO “Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului” al cărui președintă este Ina Sîrbu și persoana fizică Svetlana Sainsus.

Fundația „Sfântul Gheorghe” nu este selectivă în privința persoanelor sau cazurilor de caritate, ci sare în ajutorul a multor suferinzi, astfel încât aceștia să aibă parte de asistența medicală necesară, atitudine bună din partea doctorilor și să nu suporte durere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *