22 de elevi din satul Mihailovca, raionul Cimişlia sunt spitalizați cu intoxicație alimentară. Părinții acuză administrația Liceului „Ștefan cel Mare” din localitate de incident. Miercuri, cu o zi înainte de apariția simptomelor, copii au fost hrăniți la școală cu plăcinte cu brânză și suc. Potrivit părinților, copturile nu au fost proaspete. Conducerea instituției de învățământ consideră argumentele părinților drept nefondate.
Toți cei 22 de elevi intoxicați sunt din clasa a patra. Primii au solicitat ajutorul medicilor miercuri seara, iar ceilalți – pe parcursul zilei de joi. Cauzele îmbolnăvirii nu se cunosc, deocamdată. Cert este că elevii au consumat, cu o zi înainte de apariția simptomelor, nu doar plăcinte, ci și tort. Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Cimişlia, copturile nu puteau provoca intoxicația.
Marți, după ore, 31 de elevi ai clasei a patra au sărbătorit ziua de naștere a unui coleg. Copiii au mâncat tort și au băut apa carbogazoasă. Petrecerea a avut loc în sala de clasă, fără permisiunea dirigintelui și managerului școlii. Tortul a fost pregătit de o localnică din satul Mihailovca, rudă a unui elev intoxicat. Prăjitura a fost preparată în condiții de casă, din ingrediente din gospodăria femeii. Crema a fost făcută din smântână, zahăr și vanilie. Localnica susține că alimentele folosite au fost proaspete, iar totul a fost gătit cu respectarea condițiilor igienice.
Miercuri, 97 de elevi ai claselor primare, inclusiv cei 31 de copii, au fost hrăniți la prânz cu câte o plăcintă cu brânză și suc. Plăcintele au fost livrate de un agent economic, în baza unui contract încheiat cu instituția de învățământ. Potrivit conducerii liceului, copturile au fost proaspete și servite imediat ce au fost primite. Plăcintele au fost consumate de toți elevii claselor primare, însă intoxicații au făcut doar copiii din clasa a patra, care cu o zi înainte au mâncat tort.
În opinia profesorilor, aceasta indică faptul că plăcintele nu erau alterate, cum susțin părinții, și că otrăvirea a fost provocată de un alt produs.
De altfel, femeia care a pregătit prăjitura a recunoscut că după ce copiii au mâncat tort în sala de studii, 27 dintre ei au continuat petrecerea la ea acasă. Acolo, minorii au mâncat cel de-al doilea tort, pregătit tot cu ocazia zilei de naștere a colegului.
Potrivit medicilor, starea de sănătate a copiilor se îmbunătățește. Se simt mai bine chiar și cei patru minori spitalizați în stare gravă.
Intoxicația alimentară este provocată de consumul de produse contaminate de bacterii, paraziți și virusuri. Produsele lactate și carnea sunt alimentele care pot provoca intoxicații grave, dacă sunt pregătite sau păstrate în condiții neadecvate. Aceste produse se alterează ușor dacă sunt expuse temperaturilor ridicate, chiar și pentru o perioadă foarte scurtă.
Tot în această săptămână, 28 de oameni din satul Gura Bâcului din raionul Anenii Noi au fost internați cu intoxicație alimentară, după ce au participat la o nuntă.