17 June 2024
mun. Chișinău

Mici bucurii pentru copiii internați la Institutul Oncologic

watermarked-sirbuphoto.com-00027Dimineața de Paște nu va arăta ca la mulți alții stând la masă și ciocnind ouă alături de familie. Nu-și vor spăla obrăjorii în apa sfințită în care este pus oul roșu. Nu vor putea participa nici la vânătoarea de ouă vopsite, pe care iepurașul le va ascunde în iarbă, tradiție anglo-saxonă respectată și de unii moldoveni. Vorbim despre cei 17 copii, cu vârste cuprinse între 7 luni și 16 ani, internați la Institutul Oncologic din Capitală, în secția Oncopediatrie.  

watermarked-sirbuphoto.com-00002Echipa emedicina.md a mers să-i viziteze pe micuți pentru a le îndulci, măcar un pic, suferința și a-i face să uite gustul amar al pastilelor pe care le administrează zilnic. Totodată, acestora li s-a oferit un program artistic pentru a-i mai înveseli.

Zâmbind, dar cu ochii triști și plini de speranță, copiii, însoțiți de părinții lor, care îi veghează mai tot timpul, s-au adunat în holul instituției medicale, nerăbdători să vadă ce surprize le va face iepurașul de Paște.

watermarked-sirbuphoto.com-00016Câțiva dintre ei, cu brațele brăzdate de ace, au venit însoțiți de … suportul pentru perfuzii și au asistat cuminți la programul artistic. Printre ei și Maxim, un băiețel sociabil, care are multe dorințe și planuri de realizat. Are doar șapte ani, dar suferă de o boală cumplită. Anul trecut medicii i-au depistat o tumoare malignă la unul dintre picioare. Vestea tristă l-a făcut să renunțe la cursurile de dans, la care mergea cu plăcere.

watermarked-sirbuphoto.com-00003La fel ca ceilalți copii, Maxim a primit cu bucurie cadourile dulci, roboțelul și puzzle-ul 3D. ”Puzzle-ul îl voi despacheta acasă, voi aranja piesele împreună cu prietenii mei, care mă așteaptă demult. Când voi crește mare și eu voi confecționa jucării. Dar nu din astea simple, banale. Îmi doresc să fac o navă spațială”, ne-a povestit cu entuziasm Maxim.

watermarked-sirbuphoto.com-000152Plângând, mama băiețelului ne-a mărturisit că este răvășită de durere și îi sfătuiește pe toți părinții să-i ducă pe copiii lor regulat la medic pentru controale de rutină, ca ulterior să nu fie prea târziu. Acum, femeia îndurerată se roagă ca, în Ziua Învierii, Dumnezeu să facă o minune, ca atât băiatul ei, cât și toți copiii să se facă bine, să nu mai sufere.

watermarked-sirbuphoto.com-000212Și echipa emedicina.md le dorește tuturor copiilor mult prea încercați de soartă să se însănătoșească. Hristos a înviat, dragi copii! Vă dorim să reînvie sănătatea și copilăria voastră.

Potrivit medicilor Institutului Oncologic din Capitală, în această instituție, ajung anual aproximativ 50 de copii cu tumori solide. Numărul acestora crește de la an, la an.

Nota redacției: Echipei emedicina.md i s-au alăturat reprezentanții magazinelor de jucării ”EDUCO”, ”KOLOR KIT”, laboratorului ”INVITRO DIAGNOSTICS”, Agenției de animatori ”UHAPPY”, cei ai Institute BCN Moldova, precum și oameni cu suflet mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *