22 June 2024
mun. Chișinău

Ministerul Sănătății: Numărul cazurilor de hepatită va scădea cu 50%

Până în 2021, numărul cazurilor de hepatită virală și ciroză va scădea cu 50 la sută. De asemenea, peste patru ani, fiecare al doilea bolnav, în special cei aflați în situații de risc, vor avea acces la servicii calitative de tratament și îngrijire într-un dispensar special. Obiectivele sunt prevăzute în Programul de combatere a hepatitelor virale pentru perioada 2017 – 2021, aprobat astăzi de Guvern. Documentul este elaborat în condițiile unei statistici mondiale triste, care o clasează pe Moldova pe primul loc după numărul oamenilor care mor din cauza cirozelor.

Potrivit programului, până în 2019 va fi elaborat Registrul de hepatite virale, iar laboratoarele zonale și teritoriale vor fi asigurate cu teste de diagnostic pentru determinarea markerilor hepatitelor virale B, C și D.

Costul estimativ al programului este de peste 442 de milioane de lei, dintre care 40 la sută vor merge pentru asigurarea tratamentului bolnavilor în secțiile specializate.

Pentru dezvoltarea serviciilor de diagnostic de laborator vor fi alocate 10,3 milioane de lei, iar pentru vaccinare – 3,6 milioane de lei.

În prezent, în Moldova se înregistrează 70 de cazuri de ciroză la 100 de mii de locuitori, cea mai înaltă cotă la nivel internațional. De asemenea, în țara noastră sunt peste 43 de mii de bolnavi cu hepatite virale cronice. Doar în perioada 2012-2015 cazurile de hepatită s-au majorat de la 588 la 795 de îmbolnăviri la 100 de mii de locuitori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *