4 December 2024
mun. Chișinău

Moașa de la spitalul raional Strășeni: Am făcut o faptă necugetată pentru care regret enorm

watermarked-_RBU9457Larisa Moraru, moașa care a asistat la nașterea Anei Gabura, femeia care și-a pierdut copilul înainte de a fi adus pe lume, recunoaște faptul că a pus bebelușul mort pe pervaz și își cere iertare de la părinți. Angajata instituției medicale a menționat, pentru emedicina.md, că a făcut un gest negândit, din grabă și nu a luat nicio clipă în calcul care ar putea fi consecințele. 

Prin urmare, Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat în privinţa acestui caz de rezonanță şi a dispus instituirea unui grup de lucru, care va examina nivelul de organizare, complexitatea şi calitatea asistenţei medicale acordate pacientei.

Totodată, în urma evaluărilor, Ministerul Sănătății a solicitat Consiliului Raional Strășeni, fondator al Spitalul Raional, aplicarea sancțiunilor disciplinare conducerii spitalului și tuturor persoanelor implicate în acest caz.
 
Nefericitul incident a avut loc în dimineața zilei din 11 aprilie 2016. Ana Gabura, în vârstă de 25 de ani, a mers la spital cu semne, care prevestesc nașterea. Inițial, doctorii au decis ca femeia să nască pe cale naturală, dar din cauza insuficienței forțelor de expulzie, s-a luat hotărârea să fie efectuată operația de cezariană.

watermarked-_RBU9454Potrivit directorului Spitalului Raional Strășeni, Alexandru Tuchila, copilul s-a născut însă mort, după ce s-a watermarked-_RBU9451asfixiat din cauza unei malformații congenitale cardiace, care a provocat scăderea cantității de oxigen în sânge. În plus, micuțul suferea de stenoză a valvei aortice (îngustarea anormală a acestei valve), defect septal atrial, care permite trecerea anormală a sângelui din atriul stâng, în atriul drept, precum și alte defecte ale inimii. Dezvoltarea normală a fătului nu a fost permisă inclusiv de o patologie a cordonului ombilical, care are un rol important în asigurarea acestuia cu sânge.

Părinții au fost informați despre faptul ca micuțul a avut malformații incompatibile cu viața, abia după naștere. În carnetul medical al gravidei nu a fost menționat acest lucru. Nu este clar faptul de ce examenele ecografice nu au arătat asta. Directorul Spitalului Raional Strășeni a mai menționat că, în urma investigațiilor medicale efectuate de specialiști ai Institutului Mamei și Copilului, copilul ar fi putut supraviețui, cu astfel de afecțiuni, cel mult 36 de ore.

watermarked-_RBU9461Așadar, după naștere, copilul mort a fost dus de către moașă tatălui, care se afla la parterul spitalului, pentru a-și lua rămas bun. Alexandru Gabura povestește că moașa plângea, în timp ce mergea cu bebelușul în brațe, și regreta cele întâmplate. Apoi, angajata spitalului a urcat la etajul doi al clădirii, pentru că uitase niște acte necesare pentru transferarea copilului la Institutul Mamei și Copilului, pentru efectuarea autopsiei. Ca să nu le streseze pe celelalte gravide, femeia a decis să lase, pentru câteva clipe, copilul pe pervaz. Ea a subliniat faptul că geamul este al unei încăperi, în care are acces doar personalul instituției medicale. La un moment dat, tatăl a fost chemat în salonul în care era internată soția sa, pentru a-i duce niște lucruri și a văzut copilul. 

Durere transformată în ratingwatermarked-image (1)

Atât mama copilului, Ana Gabura, cât și tatăl Alexandru susțin că nu au pretenții față de medici. Aceștia au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca micuțul lor să fie salvat. Având în vedere diagnosticul stabilit, nu le rămâne decât să se resemneze cu moartea acestuia și să meargă mai departe, rugându-se la Dumnezeu să le mai dea copii.

De asemenea, părinții îndurerați au mai spus că nu-și mai doresc ca tragedia lor să fie mediatizată. Potrivit acestora, multe dintre instituțiile media s-au folosit de incident, pentru a-și ridica ratingul, fără ca să afle motivul adevărat al decesului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *