25 April 2024
mun. Chișinău

În Moldova scade numărul cazurilor de boli cu transmitere sexuală

Numărul cazurilor de boli cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul, gonoreea sau trichomoniaza, sunt în descreștere în țară. Potrivit raportului anual al Centrului Național de Management în Sănătate, cea mai mare scădere a fost înregistrată la trichomoniază, o boală frecventă în rândul femeilor. Astfel, potrivit datelor statistice oficiale, anul trecut au avut loc 7073 de îmbolnăviri, cu 562 mai puține decât în 2015.

Gonoreea și sifilisul, în scădere, scabia – în creștere

În 2016 au fost înregistrate mai puține cazuri de sifilis. Puțin peste 1500 de pacienți au fost diagnosticați cu această boală, cu 334 mai puțini decât în 2015. Și numărul îmbolnăvirilor de gonoree a scăzut. Dacă în 2015 au fost raportate 919 cazuri, în 2016, 748 de oameni au contactat această boală, ceea ce reprezintă cu 171 mai puține cazuri de îmbolnăviri. A scăzut, ce-i drept nesemnificativ, și numărul pacienților care au contactat chlamydia, una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere pe cale sexuală din lume. 2045 de cazuri au fost înregistrate în 2016, cu 19 mai puține decât în 2015. În schimb, a crescut numărul îmbolnăvirilor cu scabie, o boală parazitară a pielii, care se manifestă prin mâncărime, iritații și căderea părului. În 2015 au fost înregistrate 953 de cazuri, iar anul trecut 1132 de cazuri, cu aproape 180 mai multe.

Cum evităm bolile cu transmitere sexuală?

Nu e necesar să fii doctor ca să-ți dai seama că pentru a nu lua una dintre bolile prezentate mai sus trebuie, întâi de toate, să te protejezi atunci când faci sex. Iar cum prezervativele nu oferă protecție de o sută de procente, trebuie să mai avem grijă și cu cine facem sex. Vestea bună e că toate aceste infecții se tratează cu antibiotice. Iar tratamentul este, de cele mai multe ori, eficient. Vestea proastă este că lăsate netratate, acestea pot duce la complicații grave. De exemplu, dacă femeile infectate cu chlamydia nu se tratează la timp, pot rămâne infertile. Un test anual efectuat la ginecolog sau urolog este una dintre cele mai bune metode de prevenire sau de depistare a unei infecții cu chlamydia. De asemenea, în cazul sifilisului sau gonoreei, infecția poate fi transmisă de la mama gravidă, la făt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *