Voinicul mușețel, considerat și floarea zeului Soare în vremuri antice, este un adevărat leac popular pentru toate bolile. Din timpuri străvechi, a fost de folos în tratamentul a numeroase afecțiuni și pentru înfrumusețare. Cunoscute în Moldova ca romanițe, aceste flori pot fi ușor de găsit de la sfârșitul primăverii și toată vara. Cresc pe câmpii, dealuri, pajiști, mai exact în toate locurile scăldate în raze de soare. Dacă vreți ca să vă bucurați din plin de efectele extraordinare ale acestei plante asupra sănătății, nu le culegeți de pe marginea drumului. Mașinile poluează florile, le îmbibă cu gaze de eșapament și, astfel, mușețelul-panaceu vă poate crea mai multe probleme decât beneficii. Atât florile proaspăt culese, cât și cele uscate, au fost folosite de-a lungul vremii pentru a prepara ceaiul de mușețel. Uleiul pe care îl conține această plantă, numit bisabolol, împreună cu substanța activă – matricină, precum și o mulțime de vitamine și minerale fac această băutură să fie una tămăduitoare.
Ceaiul de mușețel se prepară foarte ușor, din 1-2 lingurițe de flori la 200 de ml de apă clocotită. Amestecul trebuie lăsat la infuzat vreo 10 minute, apoi poate fi strecurat. Pentru uz intern, poate fi adăugat puțin suc de lămâie şi miere, ca gustul să fie mai bun.
Te scapă de durerile de stomac. Un ceai de mușețel îți va face digestia mai bună. Această plantă medicinală este foarte bună în tratarea durerilor de burtă, combate balonarea şi te scapă de flatulență şi meteorism. Este foarte bun şi pentru cei care suferă de sindromul colonului iritat, care apare în cazul persoanelor intolerante la gluten. În primele zile ce ciclu menstrual este foarte bun pentru ameliorarea crampelor. Toate astea, datorită uleiului esențial conținut în mușețel. Este indicat celor care suferă de gastrită sau ulcer. Poate fi util şi pentru tratarea colicilor bebelușilor.
Asigură un somn liniștit. Dacă adormi greu şi te chinuiesc insomniile, atunci bea un ceai de mușețel înainte de culcare. Acesta are efect sedativ şi te va relaxa, îţi va calma nervii şi te va scăpa de gândurile care te macină la miez de noapte. Efectul tranchilizant al acestei plante este foarte bun şi pentru cei care vor să scape de anxietate. Poate fi utilizat şi pe post de antidepresiv, dar şi în tratamentul durerilor insuportabile de cap.
Tratează alergiile şi iritațiile. Mușețelul are efect antiinflamator, așa că în cazul unor iritații pe piele poţi folosi infuzia din aceste flori pentru a le trata. Este de ajutor în cazul erupţiilor cutanate, a eczemelor şi de mare ajutor în tratarea acneei. Te poate scăpa şi de cearcăne, ochi umflaţi, roşii şi obosiţi. În acest scop, foloseşte nişte discuri de vată înmuiate în infuzie de muşeţel. În cazul bebeluşilor, poate fi utilizat pentru a trata iritaţiile care apar pe piele. Ceaiul poate fi consumat în cazul alergiilor, având efect calmant în cazul tusei, rinitei şi sinuzitei. Tratează iritaţiile ochilor şi gâtul inflamat.
Bun pentru frumuseţe. Infuzia de muşeţel poate fi folosită pentru curăţarea pielii de impurităţi. O va face mai luminoasă şi o va tonifia. Este o plantă extraordinară pentru tenul sensibil, datorită proprietăţilor cicatrizante, antiinflamatoare şi emoliente. Are şi efecte antiîmbătrânire, fiind de ajutor celor care vor să scape de riduri. Părul blond sau castaniu va deveni mai strălucitor dacă va fi clătit cu apă cu muşeţel. Poate fi utilizat şi ca înălbitor natural pentru dinţi.
Precauţii. Polenul din florile de muşeţel poate provoca reacţii alergice. De asemenea, nu este recomandat persoanelor care suferă de astm. În cazul femeilor însărcinate poate cauza contracţii şi trebuie consumat în cantităţi moderate. În ceea ce priveşte bebeluşii, ceaiul de muşeţel trebuie folosit cu precauţie, iar în cazul unor reacţii adverse, trebuie consultat medicul.