27 July 2024
mun. Chișinău

Peste o mie de moldoveni au fost amendați în 2015 pentru lipsa poliței medicale

reactia-oficiala-a-cnam-la-atacul-cia-asito-s-aPe parcursul anului trecut, 1324 de persoane s-au ales cu amenzi pentru că au încălcat termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală stabilite de legislație. Informația a fost confirmată pentru emedicina.md de către Silvia Munteanu, șefa Serviciului de informare și comunicare cu mass-media al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Printre cei sancționați se numără persoanele care au achitat prima de asigurare după termenul stabilit de lege. Este vorba despre deținători de patentă, fondatori de întreprinderi individuale, persoane care au fost spitalizate de urgență, dar nu aveau poliță etc.

Conform modificărilor Codului Contravențional efectuate în 2013, neplata primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în termenul stabilit de legislație se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 și 1100 de lei. Pentru fiecare zi de întârziere, este achitată o penalitate de 0,1% din suma datoriei.

În acest an, câțiva deputați au elaborat un proiect prin care propun modificarea legii, astfel încât moldovenii fără venituri să nu mai fie obligați să-și cumpere polița. Documentul urmează să fie supus votului în legislativ.

În 2014, un locuitor al satului Ermoclia, raionul Ștefan Vodă a fost condamnat la 25 de zile de închisoare, deoarece a refuzat să plătească amenda aplicată pentru lipsa poliței medicale. Bărbatul în vârstă de 50 de ani nu a achitat amenda, invocând probleme de sănătate și lipsa unui loc de muncă. Judecătorul a constatat însă că acesta nu avea motive să nu o plătească, întrucât soția lui lucra peste hotare, iar copiii sunt adulți.

Anul trecut, 85,6 la sută dintre moldoveni aveau asigurare medicală.

Lista bolilor care necesită asistență medicală finanțată din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM)  poate fi găsită în Programul Unic al AOAM, aprobat în 10 decembrie 2007. În data de 11 mai, Guvernul a aprobat extinderea listei serviciilor medicale pentru deținătorii de poliță. Costul acesteia ar putea rămâne în acest an de 4056 de lei. 

Astfel, pentru prima dată, pe lista medicamentelor compensate vor fi incluse testele pentru verificarea glicemiei în sânge, fapt ce va însemna un sprijin important pentru cei peste 80 de mii de bolnavi de diabet zaharat din țară.

Tot în baza poliței, pacienții cu tumori maligne ale capului, gâtului și ale aparatului locomotor vor beneficia de proteze externe, iar cei cu stome – de pungi colectoare.

Bolnavii de cancer vor avea posibilitatea să facă procedurile de chimioterapie în condiții de ambulatoriu. Vor fi acoperite și cheltuielile pentru protezele mamare și procedurile de fertilizare in vitro. De asemenea, femeile însărcinate, incluse în grupul de risc, vor beneficia de teste de screening prenatal pentru depistarea malformațiilor congenitale.

Noile prevederi ale Programului unic al AOAM vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *