12 October 2024
mun. Chișinău

Pistruii – un farmec sau un defect al pielii?

kak_izbavitsya_ot_vesnushek_0În copilărie pistruii provoacă doar zâmbet, iar copii cu aceste pete maronii, denumite și ”sărutul soarelui”, devin atracția principală a celor din jur. Cu trecerea anilor, însă, în special în tinerețe, pentru mulți bărbați și femei pistruii devin o problemă și îi inhibă. Ei devin nemulțumiți de aspectul lor și încearcă prin toate metodele să scape de pistrui. Trebuie de știut însă că aceste pete reprezintă exclusiv o problemă ce ține de estetică și nicidecum un pericol pentru sănătate. 

Cuibul de rândunele stricat să fie cauza?

izbavitsya-ot-vesnushekEvident că nu. Este doar un mit, o legendă. Pistruii sau efelidele sunt pete mici, cu un diametru de până la cinci milimetri, care nu sunt  proeminente, dar mai pigmentate decât pielea din jur. În general, apar la persoanele cu păr roșcat sau la orice altă persoană cu pielea deschisă, adică la cele blonde și cu ochii verzi sau albaștri. Apar, pentru prima dată, la vârsta de trei sau cinci ani pe zonele expuse frecvent la soare, precum față, mâini, umeri și spate. Concentrația cea mai mare a petelor fiind atinsă la vârsta de 25 de ani. Ulterior, de regulă, alte pete nu mai apar, iar cele rămase se mențin până la bătrânețe. Dermatologii susțin că principala cauză a apariției pistruilor este factorul ereditar. Dacă unul dintre membrii familiei tale a avut pistrui, ai șanse mari să faci și tu, la un moment dat, sau poate chiar copiii tăi. Alături de factorul ereditar, nu trebuie neglijată expunerea excesivă și îndelungată la soare sau solar. Vara, pistruii sunt din ce în ce mai accentuați. De asemenea, pe piele apar și alte pete maronii de la soare.

Foto: Eugen Gorgos

Potrivit dermatologului Eugen Gorgos persoanele roșcate și cele blonde cu pistrui fac parte primele două fototipuri cutanate, din totalul celor șase existente la nivel mondial, clasificate în funcție de reacția pielii la razele ultraviolete. ”Acești oameni nu se bronzează niciodată, dar se ard întotdeauna. Ei sunt lipsiți de melanină. Mulți roșcați cu pistrui fac o mare greșeală, atunci când merg la mare sau la piscină. Ei încearcă să se bronzeze și se expun ore în șir la soare. Corpul lor nu emană însă melanină și, în aceste condiții, nici nu o să capete bronz, ci dimpotrivă se vor arde. Aceste persoane trebuie să folosească, de fiecare dată, creme cu un factor mare de protecție, de peste 50 de procente. Pistruii, prin esență, nu prezintă un pericol. În timpul expunerii la soare ei doar se pot mări și înmulți”, susține dermatologul.

Remedii pentru cei care vor să scape de pistrui

Renumiți reprezentanți ai industriei modei și cosmetologi susțin că pistruii pe față nu prezintă niciun defect al pielii, ci, dimpotrivă, accentuează individualitatea și sunt considerați a fi un plus de senzualitate și sexualitate. Cu toate acestea, mulți se întreabă și caută soluții pentru înlăturarea pistruilor. Scapă de aceste probleme ale pielii cu mai multe remedii naturale, simple, pe care le poți face la tine acasă.

Laptele acru

Curăță tenul cu lapte acru. Acidul lactic va avea un efect de exfoliere, fără să-ți irite sau să-ți usuce pielea.

Pătrunjelul și leușteanul

z_3Cele două plante sunt, de asemenea, foarte eficiente în combaterea petelor de pigmentație. Prepară din acestea câteva infuzii și dă-te cu ele pe corp. Soluția poate fi păstrată în frigider și se aplică de două ori pe zi.

Lămâia, ceapa și mierea

Foto-meda-v-sotah-chesnoka-limonaChiar și în cazul pistruilor, alimentația joacă un rol semnificativ. Consumă alimente bogate în vitamina C, iar pielea va deveni mai puțin sensibilă la soare. Sucul de lămâie este ideal pentru atenuarea pistruilor, iar vitamina C contribuie la regenerarea pielii. Combină patru linguri de suc de lămâie cu două linguri de apă de trandafiri și șterge tenul cu acest amestec de două ori pe zi. Aceeași procedură poate fi făcută și cu un amestec din miere și lămâie. Dacă nu îți plac citricele, poți compensa acest lucru luând vitamina C sub formă medicamentoasă. De asemenea, combină trei linguri de suc de ceapă cu o lingură de oțet de mere sau suc de portocale. Aplică amestecul cu ajutorul unui disc demachiant doar pe petele de la soare. Acizii din sucul de ceapă și oțetul de mere vor decolora petele și vor ajuta la uniformizarea nuanței pielii.

Dacă nu aveți încredere în remediile naturiste puteți apela la specialiști.

Cei care vor să scape de pistrui pot folosi creme pentru depigmentarea pielii și în trei ani ar putea scăpa de aceste pete. Persoanelor care, însă, li s-au transmis pistruii ereditar, trebuie să se resemneze cu acest lucru pe tot parcursul vieții”, susține dermatologul Eugen Gorgos.

Printre soluțiile existente pentru înlăturarea pistruilor se mai numără tratamentul cu ajutorul laserului, prin intermediul căruia în piele este distrusă melanina. Este o metodă absolut inofensivă. De asemenea, petele mai pot fi scoase cu ajutorul fototerapiei sau prin intermediul peelingului chimic. Oricum, să nu uităm că pistruii pentru multă lume reprezintă un plus de farmec.

Spanish actress Penelope Cruz poses during the photocall of Spanish film director Julio Medem's movie "ma ma" in Madrid on September 08, 2015. AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Foto: Penelope Cruz

O față pistruiată pare mai tânără, mai proaspătă și, de ce nu, mai sexy. În aceste cazuri, pistruii nu mai reprezintă un defect insuportabil, ci acel detaliu haios, capabil sa-ți dea un plus de farmec și de cochetărie și ceva care atrage privirile tuturor. Aproape 75 la sută dintre bărbați ar accepta ca femeia iubită să aibă pistrui, considerându-i atrăgători. Iar multe vedete internaționale poartă cu mândrie pistruii. Printre acestea se numără Penelope Cruz, Christina Aguilera, Cortney Cox și altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *