19 September 2024
mun. Chișinău

Răciturile, deliciu sănătos de sărbători

Nicio masă de Crăciun nu este completă fără răcituri sau piftie, așa cum îi spun românii de peste Prut. Fie că sunt făcute din carne de cocoș, curcan sau porc, această mâncare este preferata moldovenilor. Nutriționiștii susțin că piftia este una dintre cele mai sănătoase preparate din porc și este soluția ideală de a împăca tradiția cu nemilosul cântar.

Piftia nu este greu de preparat. Important este să aveți răbdare și să respectați câteva reguli. În primul rând trebuie să știi ce fel de carne trebuie să alegi. Răcitura nu se face din carne slabă, deoarece nu se va închega. Carnea trebuie să fiarbă la foc mic 3-4 ore în apă și sare în care se adaugă o ceapă, frunze de dafin, piper boabe și câțiva căței de usturoi. Separat poate fi fiert un morcov și un ou pentru ornarea piftiei. În timp ce fierbe, nu este recomandat să mai adăugați apă, deoarece riscați să pierdeți din grăsime și răcitura nu se va mai închega. La început trebuie să puneți suficientă apă. În timp ce carnea fierbe, spuma trebuie luată mereu pentru a nu avea o zeamă tulbure, care nu va arăta bine când se va închega. Oala nu trebuie acoperită.

Specialiștii susțin că răcitura este săracă în calorii și bogată în proteine. În proporție de 70 la sută este formată din apă, iar hidratarea este esențială, în special în zilele în care obișnuim să facem abuz de mâncare și alcool.

Nutriționista Luminița Suveică ne sfătuiește să optăm pentru această mâncare nu doar de sărbători, ci și în zilele obișnuite. „Preparată din oase de pasăre sau porc, piftia este foarte sănătoasă, dar important este să strângem grăsimea înainte de a o pune la rece. Zeama care rămâne trebuie să fie limpede.”

Mai mult, răciturile sunt foarte ușor de asimilat de organism și conțin mai multe substanțe nutritive. Foarte importanți sunt aminoacizii de calitate, care se găsesc doar în produsele animale și formează proteinele. Piftia gătită din oase și șorici, care sunt în abundență, este bună pentru piele, tendoane și articulații. Proteinele colagenice mențin pielea tânără și previn îmbătrânirea. În ultima perioadă, acești compuși sunt folosiți pe larg în industria cosmetică, în special în produsele despre care se spune că ar combate celulita, vergeturile sau că ar face pielea fermă și ar avea efecte regeneratoare. Eficiența acestora nu a fost demonstrată, spre deosebire de consumul alimentelor bogate în astfel de aminoacizi.

De asemenea, piftia este bogată în lizină, un aminoacid necesar pentru formarea și regenerarea țesuturilor. Lizina contribuie la absorbția calciului în organism și asigură nivelul normal de enzime, hormoni și anticorpi. Acest aminoacid ajută la creșterea masei musculare, iar în combinație cu vitamina C are efect antiviral.

Totuși, medicul Luminița Suveică ne atenționează că răcitura trebuie consumată cât mai repede de la preparare. ”Piftia trebuie mâncată în prima zi, imediat după ce am scos-o din frigider. Aceasta nu trebuie ținută mult timp, pentru că se alterează repede, în special atunci când stă la temperatura camerei.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *