22 June 2024
mun. Chișinău

Schemă de corupție în care este implicat un medic, contracarată

O fostă expertă-psihiatru din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie, care de puțin timp activează la spitalul de urgență, a fost reținută de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Femeia este bănuită de organizarea unei scheme prin care scutea de pedeapsă persoane acuzate de omor și infracțiuni cu caracter sexual.

Potrivit procurorilor, psihiatrul ar fi acționat în complicitate cu al său concubin, care ar fi avut rolul de mijlocitor. Acesta găsea clienții, persoane acuzate preponderent de omor și viol, care, ulterior, urmau a fi declarate „iresponsabile” la momentul comiterii infracțiunii. Toate astea se făcea în schimbul unor sume de bani care variau între 4000 de euro și 20 000 de euro.

Ofițerii de urmărire penală au documentat cinci cazuri în care inculpați pentru diferite crime au apelat la serviciile psihiatrului. Medicul și unul dintre beneficiari au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de corupere pasivă și activă. Totodată, alte patru persoane, care au apelat la serviciile expertului judiciar, au statut de bănuit.

La finele lunii ianuarie 2017, CNA a anunțat despre reținerea unui bărbat din Capitală cercetat penal de Direcția generală teritorială Sud și procurorii anticorupție, pentru că a cerut 20 de mii de euro de la mama unui inculpat pentru omor ca să-l scape de pușcărie. Bărbatul, care ulterior s-a dovedit a fi concubinul psihiatrului, promitea influențarea membrilor comisiei din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie să-l declare pe inculpat iresponsabil. Acum, acesta este cercetat pentru trafic de influență și riscă o amendă de până la 200 de mii de lei sau închisoare de până la șase ani.

La rândul său, psihiatrul este pasibil de până la 10 ani de detenție, iar persoanele care au beneficiat de serviciile acesteia – până la șapte ani.

Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura Anticorupție.

Reamintim faptul că ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, îndeamnă oamenii să semnaleze toate actele de corupție din sistemul medical.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *