Sezonul virozelor începe să se dezlănțuie, așa că pregătește-te bine să-i faci față. Dacă vrei să ai o imunitate de fier și să te încălzești în zilele posomorâte, un ceai de măceș este tocmai potrivit. Aceste bobițe mici sunt extraordinar de benefice pentru sănătate, iar gustul lor acrișor te vor revigora și te vor umple de viață chiar dacă afară soarele nu va mai fi la fel de generos ca vara. Pomușoarele alungite, roșietice sunt, de fapt, „fructe false”, cele adevărate fiind cele din interior, despre care se crede că sunt semințe. Din măceșe se prepară ceaiuri, marmeladă, vin și sirop. De asemenea, sunt utilizate pe larg în preparatele cosmetice. Acum 3000 de ani erau folosite doar florile, în scop decorativ, iar în timp oamenii au aflat despre beneficiile medicinale ale aceste plantei.
Măceșele conțin de 50 de ori mai multă vitamina C decât lămâile sau portocalele și de 200 de ori mai multă decât merele. Datorită acestei substanțe nutritive, ceaiul de măceș este tocmai potrivit pentru a ține răceala departe de casa ta. Este tonifiant pentru sistemul imunitar și te va proteja de gripă și infecții respiratorii. Antioxidantul natural mai ajută și la absorbția fierului în organism și fixarea calciului.
Măceșul este bun și pentru a scăpa de astenie, care ar putea să te urmărească în zilele de toamnă. Datorită conținutului ridicat de vitamine (B1, B2, K, E și P), aceste pomușoare au capacitatea de a da energie și revigora organismul. Sunt bune și împotriva durerilor de cap, a depresiei, anxietății, nevrozei și pentru tratarea avitaminozelor.
Conținutul de antioxidanți fac aceste fructe bune și pentru protecția organismului de cancer. Asta pentru că pomușoarele sunt bogate în licopen și betulină, despre care oamenii de știință spun că ar juca un rol important în prevenirea apariției tumorilor. De asemenea, măceșul are efect antiinflamator și antiseptic, de aceea este indicat pentru tratarea mai rapidă a diferitor răni. Este foarte bun și pentru circulația sângerului, deoarece accelerează producerea hemoglobinei se este benefic pentru lecuirea anemiei.
Pentru că sunt bogate în fibre, măceșele sunt bune pentru digestie, în special în cazul gastritei, enterocolitei și constipației. Are și efect diuretic și face bine în cazul afecțiunilor renale.
Fructele de măceș trebuie culese la sfârșitul lunii septembrie – începutul lui octombrie. Acestea pot fi ținute uscate întreaga iarnă, pentru a prepara ceai. Fructele pot fi opărite cu apă clocotită. Ca să scoateți cât mai multe beneficii din bobițe, puteți să le zdrobiți. Apoi, lăsați să se infuzeze un sfert de oră. O linguriță de pomușoare mărunțite este suficientă pentru o ceașcă de ceai. Ca să păstrați și mai multe substanțe nutritive, puteți pune fructele zdrobite într-un litru de apă și să le lăsați la macerat pentru 12 ore.
Surse medplants.net, digherbs.com