23 July 2024
mun. Chișinău

Tratamentul modern pentru bolile cardiace congenitale la copii va fi asigurat de stat

Compania Națională de Asigurări în Medicină va aloca bani pentru tratamentul malformațiilor cardiace la copii, prin metode minim-invazive. Intervențiile sunt indicate pentru aproximativ 30 la sută dintre pacienții minori, care se nasc cu astfel de patologii. În țara noastră copiii cu afecțiuni cardiace înnăscute sunt tratați gratuit prin metode chirurgicale tradiționale. În același timp, cei care necesită tratamente minim-invazive sunt operați peste hotare. În aceste cazuri, toate cheltuielile sunt suportate de familie.

Compania Națională de Asigurări în Medicină ar putea să deconteze banii pentru tratamentul minim-invaziv al malformațiilor cardiace la copii chiar din 2017. Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei conferințe de presă. Intervențiile vor fi efectuate într-o clinică privată, de către profesorul Petru Liuba de la Centrul Universitar de Chirurgie Pediatrică Lund, din Suedia. Cardiochirurgul a efectuat deja 33 de operații pe parcursul anilor 2016-2017,  în cadrul proiectului „Inimici”, implementat în țara noastră de către o echipă de medici moldoveni. Intervențiile au fost realizate gratuit de Petru Liuba, iar costul consumabilelor a fost acoperit de către donatori.

Echipa de medici care implementează proiectul a solicitat suportul Ministerului Sănătății. Vom evalua câți copii au nevoie anual de aceste intervenții. De asemenea, vom identifica sursele necesare pentru a acoperi cheltuielile pentru tratamentul minim-invaziv. Am discutat deja cu reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Specialiștii spun că o parte dintre intervenții ar putea fi finanțate chiar din acest an”, a declarat ministrul sănătății, Ruxanda Glavan.

În schimbul suportului din partea Ministerului Sănătății, echipa medicală care implementează proiectul „Inimici” își asumă responsabilitatea să pună bazele, în țara noastră, a chirurgiei minim-invazive în tratamentul copiilor cu afecțiuni cardiace congenitale. Un asemenea proces, în opinia profesorului Petru Liuba, ar dura cinci ani.

Pentru început este necesar să pregătim o echipă de specialiști în domeniul cardiologiei pediatrice. Din această echipă trebuie să facă parte un cardio-chirurg, un anestezist, un imagist, un medic responsabil de stabilirea diagnosticului, un specialist care să monitorizeze și să asigure buna funcționare a echipamentelor medicale din sala de operație. De asemenea, avem nevoie de un specialist care să comunice în permanență cu pediatrii și cardiologii din raioanele țării, pentru a identifica minorii cu malformații cardiace congenitale, care necesită tratament minim-invaziv”, a explicat profesorul Petru Liuba.

Medicii au reușit să facă față cu ușurință chiar și cazurilor extrem de complicate.

Această fetiță are doar nouă luni. A ajuns la noi cu afecțiuni concomitente, care au fost provocate de patologia cardiacă congenitală. A fost un caz grav, dar în doar 20 de minute am reușit să îndepărtăm defectul cardiac. Acum fetița este sănătoasă, nu-i rămâne decât să mănânce și să adauge în greutate”, a spus profesorul Ion Popovici.

Tratamentul minim invaziv al maladiilor cardiace congenitale asigură o rată de succes de peste 95 la sută și o reabilitare rapidă. O intervenție costă în jur de 90 de mii de lei.

Peste 400 de copii se nasc anual în țara noastră cu astfel de patologii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *