22 June 2024
mun. Chișinău

Un medic riscă până la zece ani de pușcărie pentru luare de mită

Șeful Secției Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Republican riscă până la zece ani de pușcărie. Doctorul este bănuit că ar fi pretins de la o femeie 1700 de euro, dintre care 1200 de euro i-a și primit, pentru a-l opera pe tatăl acesteia.

Într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție se arată că doctorul i-ar fi cerut femeii să dea mită, după ce, la începutul lunii februarie, tatăl ei a fost operat și urma să fie supus celei de-a doua intervenții chirurgicale. Prin urmare, medicul i-a spus că va efectua cea de-a doua operație numai dacă aceasta va achita 1200 de euro pentru prima intervenție și 500 de euro pentru următoarea. Operația trebuia să aibă loc la sfârșitul lunii martie, însă medicul a amânat-o, invocând diverse motive.

Așadar, femeia a decis la sfârșitul lui februarie să-l denunțe pe doctor la CNA, care a filmat cum doctorul ia banii și îi înapoiază denunțătoarei 200 de euro, menționând că îi face „o reducere”.

Medicul și-a recunoscut fapta și a predat banii estorcațiAcum el este cercetat penal pentru corupere pasivă și riscă să stea în următorii 10 ani după gratii, să plătească o amendă de până la 400 de mii de lei și să fie privat de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 10 ani.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a scris pe pagina sa de facebook cu referire la acest caz că: ”Am afirmat de mai multe ori: corupția în instituțiile medicale este reprobabilă și trebuie combătută. Am luat în acest sens o serie de măsuri prin care să limităm acest fenomen, care nu face cinste sistemului medical și care, până la urmă, pune în pericol sănătatea pacienților. Mă doare să constat că unii medici nesocotesc orice norme deontologice și umane, condiționând oferirea serviciilor medicale de primirea unor taxe informale. Astfel de cazuri trebuie combătute cu toate fermitatea, iar cei vinovați, să răspundă în fața legii. Aici nu încape îndoială”.

Totodată, ministrul și-a reiterat apelul către pacienți să nu tolereze faptele de corupție în instituțiile medicale și să reclame aceste cazuri Ministerului Sănătății și Centrului Național Anticorupție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *