22 June 2024
mun. Chișinău

Alimente sănătoase pentru donatorii de sânge

Donatorii de sânge vor primi din octombrie alimente mai sănătoase. Noile produse au fost incluse în pachetul alimentar, la propunerea membrilor unui grup de lucru, instituit acum două luni de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan. Iar costul pachetului va fi de două ori mai mare decât în prezent.

Mai exact, specialiștii în nutriție au propus înlocuirea alimentelor din pachetul alimentar cu produse autohtone, naturale, fără aditivi alimentari sintetici. Ei au stabilit că donatorii de sânge trebuie să consume patru tipuri de produse care conțin minimum 80 de grame de proteine și 1500 de calorii.

Astfel, specialiștii au decis ca pachetul alimentar să conțină câte un litru de suc din struguri, mere sau mere și struguri, fără adaos de zahăr. Dintre produsele bogate în proteine, nutriționiștii au propus câte 300 de grame de carne înăbușită sau 160 de grame de pește natural în suc propriu.

De asemenea, membrii grupului de lucru au optat pentru o conservă din legume și  100 de grame de ciocolată, 400 de grame de halva sau 250 de grame de fructe uscate.

Noul pachet alimentar va costa 100 de lei, mai mult cu 50 de lei decât în prezent. Pentru asigurarea donatorilor cu produse alimentare, în perioada octombrie-decembrie 2017, vor fi necesare cheltuieli suplimentare de 2,5 milioane de lei. Banii vor fi alocați din contul economiilor făcute de ministerul Sănătății.

În prezent, pachetul alimentar conține suc de mere și struguri, pateu din carne de găină, sardine în ulei și lapte condensat.

Donatorii de sânge primesc pachete alimentare din 2009. Alimentele sunt procurate în cadrul licitațiilor publice de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Reamintim faptul că, în martie, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a solicitat înlocuirea alimentelor incluse în actualul pachet alimentar oferit donatorilor de sânge. Și asta deoarece produsele sunt nesănătoase.

Anul trecut, în țara noastră au fost efectuate peste 79 de mii de donări de sânge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *