18 May 2024
mun. Chișinău

Decizii greșite care pot costa vieți

watermarked-sirbuphoto.com-00056Au trecut 24 de ani de la războiul din Transnistria, dar disensiunile se perpetuează nu doar la nivelul autorităților, ci și a oamenilor de rând. Aici se mai adaugă o ușoară ură a multor locuitori din stânga Nistrului față de cei de pe malul drept. Toate astea generează suferințe, durere și decizii greșite, care pot costa vieți. Recent, o familie din Tiraspol a avut de suferit de pe urma prejudecăților unor medici de la Tiraspol. Este vorba despre Cristina Marinova și soțul său. Ce doi s-au bucurat nespus când au aflat că vor avea un copil. O ecografie efectuată la 24 de săptămâni de sarcina s-a transformat însă, dintr-un test de rutină, într-un semnal de alarmă, iar inima i s-a făcut cât un purice.

Așadar, doctorii au anunțat-o că fătul suferă de transpoziția vaselor mari, watermarked-sirbuphoto.com-00026o malformație
congenitală care constă în inversarea celor mai importante artere ale organismului uman – aorta și artera pulmonară. Prin urmare, fără ca să-i dea prea multe explicații sau să o consoleze, medicii de la Tiraspol au sfătuit-o să avorteze, neacordându-i nicio șansă copilului. Și astea nu au fost singurele ”îndrumări”. ”Mi-au recomandat ferm să întrerup sarcina, iar dacă voi accepta să-l păstrez, atunci copilul se va asfixia la naștere. Mai mult, specialiștii de la Tiraspol mi-au spus că nu trebuie să apelez la ajutorul medicilor de la Chișinău, pentru că va fi în zadar, întrucât sunt neprofesioniști. Va fi o pierdere de timp și bani, iar copilul oricum va muri”, ne-a mărturisit Cristina Marinova.

watermarked-sirbuphoto.com-02005Femeia ne-a mai spus că atât ea, cât și soțul erau răvășiți de durere și disperați. Au rămas fără lacrimi. Nu știau ce să facă. La un moment dat, s-au gândit că o soluție ar fi ca ambii să-și facă pașaport rusesc și să plece în Federația Rusă, în speranța că acolo problema lor va fi rezolvată. Dar asta presupunea timp prețios. ”Mă întrebam cum pot să renunț la copilul din mine. Instinctul matern îmi spunea să nu le dau ascultare. Așa că am mers acasă și am început să caut cât mai multe informații despre această boală, de pe internet, și am aflat că bebelușul meu poate fi salvat, dacă va fi operat. Întâmplător am aflat că și la Chișinău sunt medici, care ar putea efectua astfel de intervenții chirurgicale”.

Cei doi soți n-au mai așteptat mult și au mers la Chișinău. Doctorii din Capitală i-au supravegheat sarcina și i-au pregătit moral pe părinți că bebelușul va fi operat, în primele două săptămâni de la naștere. Așa s-a și întâmplat.

La mijlocul lui martie, Cristina Marinova a adus pe lume un băiețel. Micuțului i-au fost administrate perfuzii, ca să fie menținut în viață, până la operație. Pericolul cel mare a trecut însă în ziua în care o echipă de medici, în frunte cu Oleg Repin, cardiolog și chirurg de la Spitalul Clinic Republican  i-au făcut intervenția chirurgicală.

Operația a durat patru ore. Transpoziția vaselor mari este o boală rară. Anual, sunt efectuate aproximativ zece intervenții chirurgicale de acest fel. Am făcut această operație pentru a doua oară, după o pauză de cinci ani și a fost cu succes, ceea ce mă bucură nespus. După asta, putem vorbi despre un copil sănătos”, a declarat Oleg Repin.

watermarked-sirbuphoto.com-02006La rândul său, mama copilului a mai adăugat că le este foarte recunoscătoare medicilor. „Simțeam că operația se va încheia cu succes. Voi merge la Tiraspol și le voi spune medicilor de acolo că, datorită profesioniștilor de la Chișinău, nu le-au reușit să mă nenorocească”.

Operația băiețelului Cristinei Marinova a costat aproape 80 de mii de lei, bani care au fost alocați din bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *