15 November 2024
mun. Chișinău

Interviu cu Ruxanda Glavan: Nu agreez obișnuința pacienților de a-i recompensa pe medici

watermarked-ruxanda-glavan-_msCorupția este, din păcate, o problemă în Republica Moldova. Sistemul de sănătate, la fel ca multe alte domenii, a fost afectat de acest fenomen. Nu agreez sub nicio formă obișnuința pacienților de a-i recompensa pe medicii care îi tratează. Dacă bolnavii semnalează că li s-a cerut mită pentru un anumit serviciu medical, atunci sesizăm instituțiile responsabile – Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție. Aceste dar și alte afirmații au fost făcute de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unui interviu acordat pentru emedicina.md.

emedicina.md: Din 12 octombrie s-au ieftinit cu 40 la sută 160 de denumiri comerciale de medicamente. Toate farmaciile, care au acceptat reducerile de preț, le pun la dispoziția oamenilor preparatele ieftine? În cazul în care sunt farmacii care nu respectă înțelegerile cu autoritățile pot fi obligate să o facă?

Ruxanda Glavan: Această schimbare a fost extrem de așteptată de către cetățeni. Reprezentanții Guvernului au purtat negocieri intense cu reprezentanții rețelelor farmaceutice mari, iar decizia de a reduce prețurile pentru aceste 160 de denumiri comerciale de medicamente le aparține în totalitate. Respectiv, a fost o înțelegere pe cale amiabilă și suntem siguri că această experiență va întări pe viitor și mai mult relațiile de cooperare dintre autorități și agenții economici din domeniul farmaceutic. Ministerul Sănătății a făcut publică lista medicamentelor cu preț scăzut și lista rețelelor de farmacii unde pot fi găsite preparatele. Nu întâmplător am făcut acest lucru. Ne dorim ca cetățenii să cunoască la ce farmacie i se va oferi medicamente cu preț redus.

emedicina.md: Unii medici, în special din spitalele raionale îngrădesc accesul oamenilor la medicamente compensate. De ce fac asta și ce sancțiuni riscă?

Ruxanda Glavan: Ministerul Sănătății nu elaborează hârtii, ci politici care să fie simțite de către cetățeni. La două săptămâni de la intrarea în vigoare a Ordinului privind prescrierea medicamentelor compensate, am făcut o evaluare în țară pentru a vedea cum este implementat documentul. Situația ne-a alarmat, am depistat că sunt medici, care, într-adevăr, nu le prescriu pacienților medicamente compensate. Atunci ne-am exprimat poziția. Această situație este inadmisibilă. Nu vom tolera asemenea neglijență profesională din partea medicilor. Tocmai de aceea, am expediat scrisori de atenționare către președinții de raioane, dar și către Procuratură și am obligat instituțiile restante să prescrie medicamente compensate și să raporteze săptămânal nivelul de eliberare a rețetelor. În prezent, monitorizăm situația, datele prezentate sunt mult mai bune, lacunele înregistrate au fost practic diminuate. În curând vom evalua toate datele și vom veni cu informații suplimentare.

emedicina.md: Recent, ministerul Sănătății a înaintat ministerului Educației două demersuri. Unul se referă la revizuirea normativelor existente la orele de sport, iar al doilea – la inițierea unui curs de instruire a profesorilor de educație civică în acordarea primului ajutor în situații de urgență. Ce răspunsuri au fost oferite?

ruxanda-glavanRuxanda Glavan: Noi considerăm că este extrem de importantă abordarea intersectorială a promovării modului sănătos de viață, în special la copiii de vârstă preșcolară și școlară. În ultimii ani s-a creat o adevărată tendință de a elibera elevii de la orele de educație fizică, din motive de sănătate. Doar că, după cum am constatat, majoritatea evită orele de educație fizică din cauza notelor nesatisfăcătoare. De aceea, noi am solicitat examinarea posibilității revizuirii cadrului normativ și excluderii notelor la disciplina educația fizică. Deocamdată niciun reprezentant al Ministerului Sănătății nu a fost chemat în grupul de lucru, care ar trebui să se ocupe de elaborarea acestor modificări. Totodată, lucrurile nu s-au mișcat nici după ce Guvernul a cerut informații despre activitatea acestui grup de lucru.

În ceea ce privește solicitarea Ministerului Sănătății în legătură cu efectuarea training-urilor gratuite pentru profesorii de Educație Civică, au fost purtate câteva discuții telefonice și acum suntem în așteptarea unor răspunsuri ferme privind modul de organizare a acestor instruiri.

emedicina.md: Problema mortalității infantile, până la un an, rămâne actuală, în pofida descreșterii semnificative în ultimii ani. Nu există riscul creșterii acestor indicatori, având în vedere lipsa pediatrilor, mai ales la sate, sau instruirea insuficientă a celor care sunt?

Ruxanda Glavan: Indicatorul mortalității infantile este strict monitorizat de Ministerul Sănătății. Mortalitatea infantilă reflectă, de fapt, rezultatul activității instituțiilor medico-sanitare și influența factorilor de risc determinanți asupra sănătății mamei și copiilor de vârstă fragedă. Această problemă necesită o abordare multisectorială și nu ne putem limita doar la activitatea pediatrilor.

În ultimii ani s-a majorat finanțarea pentru serviciile medicale prestate mamei și copilului. În Republica Moldova este implementată, conform recomandărilor OMS, Strategia internațională „Sarcină fără risc”. Din 1 octombrie, toți copiii până la 18 ani beneficiază de medicamente compensate sută la sută. În țară a fost creată o adevărată rețea formată din 36 de Centre Perinatologice de nivelul I, II și III. Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii săi, organizează constant cursuri de instruire pentru toți angajații din sistemul medical. Programul Național de imunizări este respectat. Pediatrul a fost adus mai aproape de medicul de familie. Toate aceste acțiuni au contribuit la ameliorarea accesului copiilor la asistența medicală pediatrică, sporirea calității serviciilor medicale prestate copiilor și, respectiv, la ameliorarea indicatorilor mortalității infantile.

Cu toate acestea, rămâne ridicată rata mortalității infantile în rândul copiilor din familiile social-vulnerabile, în special din mediul rural. Aceasta este o problemă destul de gravă. În prezent, se depun eforturi pentru a implementa un mecanism de colaborare intersectorială în domeniul medico-social, cu implicarea asistenților sociali, autorităților administrației publice locale și tuturor actorilor responsabili. Scopul nostru este să oferim sprijin și siguranță copiilor noștri. Serviciile medicale trebuie să fie cât mai aproape de locul de trai, acordate în volum deplin și de calitate adecvată, în corespundere cu standardele în domeniu.

emedicina.md: Acum câteva zile a avut loc conferința internațională ”Calitatea în sănătate și siguranța pacienților în asistența medicală pediatrică”. În cadrul evenimentului s-a discutat despre reformele privind accesul copiilor la servicii medicale de urgență. Ce concluzii au fost făcute în cadrul aceste conferințe?

Ruxanda Glavan: Am participat cu drag la această conferință și m-am bucurat de primele rezultate ale Proiectului „REPEMOL” în Republica Moldova. În cadrul proiectului au fost deschise trei Centre regionale de asistență pediatrică de urgență și terapie intensivă, în spitalele regionale din Bălți, Chișinău și Cahul. Totodată, datorită eforturilor comune, astăzi la Institutul Mamei și Copilului avem specialiști bine pregătiți și o secție dotată cu utilaje moderne, care pot asigura intervențiile timpurii.

În timpul conferinței, un accent deosebit s-a pus pe importanța abordării complexe a prestării serviciilor medicale copiilor. Evident, pentru a soluționa în timp optim și în condiții sigure o urgență pediatrică, aceste servicii medicale trebuie să fie la îndemâna copiilor, cât mai aproape de locul de trai al acestora și să corespundă standardelor în domeniul sănătății copiilor.

emedicina.md: Tot mai mulți copii din țara noastră se îmbolnăvesc de Hepatita A, numită și boala mâinilor murdare. Ce măsuri întreprind autoritățile din domeniul Sănătății pentru prevenirea acestei maladii? Ce recomandări faceți în acest sens?  

Ruxanda Glavan: Într-adevăr, după o perioadă de 10 ani de stabilitate epidemiologică prin hepatita virală A, începând cu 2013,  în țară se atestă izbucnirea câtorva focare epidemice prin această infecție. În șapte luni ale acestui an, au fost înregistrate 295 de cazuri de hepatita virală A, practic dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest virus atacă în special copiii. Cei mai mulți bolnavi sunt din raioanele Cantemir și Șoldănești, unde au fost infectați câte 50 de pacienți.

Cu mare regret constatăm că această situație este condiționată de câțiva factori socio-economici, care reprezintă o mare problemă pentru Republica Moldova: aprovizionarea nesatisfăcătoare a populației cu apă potabilă de calitate, condiții insalubre în gospodării și instituțiile de învățământ pentru copii sau nerespectarea normelor igienice.

În această perioadă, reprezentanții Administrației Publice Locale și Centrelor de Sănătate Publică au primit dispozițiile Ministerului Sănătății. Ei trebuie să examineze situația epidemiologică din localitate și să efectueze dezinfecția profilactică a surselor de aprovizionare centralizată cu apă și a fântânilor publice. Elementar, primarii din sate trebuie să aloce surse financiare pentru procurarea dezinfectanților și detergenților. Acești funcționari mai sunt responsabili de asigurarea respectării regulamentelor sanitare la instituțiile preșcolare și de învățământ,  la obiectivele, unitățile de comerț și de alimentație publică din localitate.

Trebuie să înțelegem că e o muncă comună și toată lumea trebuie să se implice în organizarea  măsurilor de salubrizare a localităților,  gospodăriilor și instituțiilor.

emedicina.md: În Moldova sunt foarte mulți copii bolnavi de cancer. Multe dintre tratamentele de care au nevoie pacienții nu pot fi făcute în țara noastră. Sunt necesare metode noi de diagnostic, iar cele care sunt descoperite nu sunt implementate din lipsă de bani. Când vor fi făcute investiții majore în acest domeniu?

Ruxanda GlavanRuxanda Glavan: În prezent, la evidența specialiștilor Institutului Oncologic se află 445 de copii diagnosticați cu tumori maligne solide și hemoblastoze, inclusiv 85 de copii depistați primar pe parcursul acestui an. În cadrul Institutului Oncologic, copiilor le poate fi efectuat tratamentul de polichimioterapie, de radioterapie, care nu necesită anestezie (mai mari de 4,5 ani) și unele tratamente chirurgicale.

Totodată, o serie de investigații instrumentale pentru diagnosticarea acestor pacienți nu pot fi efectuate în țară și aici vorbim despre: tomografie computerizată cu emisie de pozitroni necesară pentru diagnosticarea metastazelor osoase, a focarelor primare etc., sau alte utilaje necesare pentru stabilirea gradului de avansare a neuroblastomului.

În aceste condiții, acești copii sunt redirecționați în alte instituții, fie în cele private din țară, fie de peste hotare. Astfel, ei pierd timp pentru tratamentul oncologic, adresându-se la Institutul Oncologic tardiv, doar pentru tratament paliativ.

E clar că lucrurile nu mai pot continua astfel și trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru a răspunde acestei maladii incurabile. Recent, la o ședință de Guvern a fost aprobat primul Program național de control al cancerului pentru anii 2016-2025. Documentul prevede modernizarea serviciului oncologic din țară și include mai multe obiective, printre care: reorganizarea serviciului oncologic la nivel național, pentru a spori accesul populației la servicii chirurgicale oncologice/hematologice/tratament oncopediatric și radioterapie. Totodată, un alt scop de-al nostru este dotarea Departamentului radioterapie a Institutului Oncologic cu echipamente moderne, precum: TC – simulator, echipament de asigurare a calității; Radioterapie stereotactică; Radiochirurgie; Brahiterapie 3D etc. Planul de acțiuni pe care îl avem corespunde realității și necesităților, acum trebuie să muncim serios pentru a diminua din suferința miilor de bolnavi de cancer din țara noastră.

emedicina.md: Pentru a facilita vindecarea unui bolnav de cancer nu sunt suficiente doar serviciile medicale, ci extrem de importantă este tratarea problemelor de natură emoțională. Cum stă țara noastră la acest capitol? Avem specialiști care îi consiliază pe copii, astfel încât să depășească mai ușor situația în care se află?

Ruxanda Glavan: Pentru a facilita vindecarea copiilor diagnosticați cu cancer și susținerea lor în depășirea situației în care se află, în 2012, cu suportul partenerilor internaționali, a fost deschis Centrul Educațional pentru copiii bolnavi de cancer. Acest centru are drept scop asigurarea dreptului tuturor copiilor la educație și dezvoltare, precum și integrarea mai ușoară a lor în mediul educațional după ce s-au tratat de această maladie.

Centrul Educațional activează în cadrul Institutului Oncologic, în calitate de instituție de învățământ cu statut special, subordonată Ministerului Educației. Serviciile educaționale sunt gratuite pentru toți copiii aflați la tratament în această instituție medicală. Centrul Educațional pentru copiii bolnavi de cancer realizează activități instructiv-educative de recuperare, asistență logopedică, servicii recuperatorii și, cel mai important, oferă consiliere psihologică atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Această instituție chiar înregistrează rezultate frumoase. De la începutul activității sale, toți copiii s-au putut integra în mediul educațional. Ei au fost promovați cu succes în următoarea clasă, în instituțiile de origine, iar câțiva elevi chiar au susținut în cadrul Centrului examenele de absolvire a gimnaziului.

emedicina.md: În acest an, la Institutul de Medicină Urgentă din Capitală urma să fie creat, în premieră, un departament care să monitorizeze cazurile de infecții contractate în spital. Cum funcționează acest departament? Astfel de structuri vor fi create și în alte spitale? Câte cazuri de infecții intraspitalicești au fost înregistrate în ultimii ani? Sunt în creștere sau în scădere?

Ruxanda Glavan: Serviciul Control Infecții Nosocomiale, din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, într-adevăr reprezintă o premieră pentru Republica Moldova. Proiectul a fost dezvoltat cu ajutorul partenerilor noștri din Estonia. Activitatea Serviciului este centrată pe asigurarea igienei mâinilor medicilor din toate subdiviziunile instituției.

Studiile ne arată că circa patru milioane de persoane din Uniunea Europeană se îmbolnăvesc cu o infecție asociată îngrijirilor medicale, iar în jur de 50 mii de persoane mor anual din această cauză. Republica Moldova încă rămâne în urmă la acest capitol, atât din punct de vedere al elucidării problemei respective, cât și al raportării infecțiilor nosocomiale. Tocmai de aceea, modelul existent la Institutul de Medicină Urgentă va fi un reper și pentru alte instituții medicale din țară. Totodată, actele normative naționale prevăd instituirea în fiecare instituție medico-sanitară a unui comitet de spital care are menirea de a coordona sistemul de control al infecțiilor intraspitalicești și aproape toate spitalele din țară au raportat instituirea acestui comitet.

Conform datelor Centrului Național de Sănătate Publică, pe parcursul anului 2015, în Republica Moldova au fost notificate 1118 cazuri de IAAM (a.2014-1098 cazuri), concomitent incidența acestor infecții în perioada respectivă este în scădere, fiind de 1,97 cazuri la 1000 spitalizați comparativ cu 1,8 în 2014.

emedicina.md: Suntem în anotimpul favorabil răcelilor. Mulți părinți obișnuiesc să cumpere fel de fel de medicamente, siropuri din farmacii și ignoră medicul de familie. În calitate de mamă, ce le recomandați părinților? Cum să-i trateze corect de viroze pe copii?

Ruxanda Glavan: Îndemnul meu este ca toți părinții să se adreseze medicului de familie, la primele semne ale maladiei, care va examina copilul și, reieșind din tabloul clinic, va indica tratamentul necesar.

Trebuie să menționez că, pentru tratamentul infecției respiratorii virale acute la copii, au fost introduse preparate medicamentoase antivirale în Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, îi rog pe părinți să fie precauți, să se adreseze medicului pentru a examina copilul și a beneficia de tot sprijinul necesar din partea statului. 

emedicina.md: De obicei, medicii de familie prescriu antibiotice pentru infecțiile respiratorii, fără a-i recomanda pacientului să facă un test pentru a verifica dacă bolnavul suferă de o infecție virală sau de una provocată de bacterii. Când astfel de teste vor deveni obligatorii, astfel încât tratamentul să fie mai eficient, iar pacienții să nu mai suporte în mod inutil efectele secundare ale antibioticelor?

Ruxanda Glavan: Medicamentele antibacteriene trebuie sa fie administrate doar cu prescripția medicului de familie, reieșind din indicațiile medicale și respectând prevederile Protocoalelor Clinice Naționale. Atunci când pacientului îi sunt prescrise antibiotice, acesta trebuie să urmărească instrucțiunile medicului, pentru a minimaliza riscul de a dezvolta antibiotico-rezistența sau complicații provocate de efecte secundare.

Totodată, examinarea microflorei și sensibilitatea la antibiotic este un test de laborator, rezultatul căruia este gata pe parcursul a 7-10 zile. Astfel, în cazul infecțiilor microbiene este necesară inițierea tratamentului cu antibiotice pentru nu a omite momentul oportun pentru aceasta.

emedicina.md: Alianța globală pentru vaccinuri și imunizare (GAVI) a propus ministerului Sănătății vaccinuri obligatorii împotriva virusului papiloma uman (HPV). A fost luată vreo decizie în acest sens?

Ruxanda Glavan: Da, Ministerul Sănătății a înaintat o cerere către Secretariatul Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI) la mijlocul lunii octombrie. Decizia finală va fi luată de către Comitetul GAVI, în noiembrie. Dacă ei vor lua o decizie pozitivă, atunci țara va beneficia gratuit de vaccin împotriva virusului papiloma uman (HPV). Aproximativ 15.000 de fetițe, cu vârsta de 10 ani, vor fi vaccinate gratuit pe parcursul anilor 2017-2018. Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de 6 luni. Vaccinul dat este implementat deja în 67 de țări și 28 de state din regiunea Europeană a OMS. Vaccinarea protejează în mod sigur de infectarea cu Papiloma virusului uman, responsabil de provocarea cancerului de col uterin, care este o problemă majoră de sănătate publică în lume și în țara noastră. Prețul actual al acestui vaccin pe piață, pentru procurări în cantități mari, este de aproape 15 dolari/doza. Dacă țara va decide să continue imunizările în acest sens și pe parcursul anilor 2019-2025, atunci vom cumpăra acest vaccin la prețul GAVI de 4,60 dolari, prin intermediul UNICEF.

emedicina.md: Asistăm în ultima perioadă la rețineri de amploare a mai multor angajați din diverse sfere de activitate. Cei mai mulți sunt încătușați pentru luare de mită. Din nefericire, mita continuă să fie parte și a sistemului medical. Ne putem aștepta la astfel de acțiuni și printre angajații din domeniul Sănătății?

Ruxanda Glavan: Din păcate, corupția este o problemă generală în Republica Moldova. Și sistemul de sănătate, exact ca multe altele, a fost afectat de acest fenomen. Adevărul este că noi suntem axați pe stimularea medicilor prin prisma creșterilor salariale. Totodată, sub nicio formă nu agreez obișnuința pacienților de a face anumite mulțumiri, sub diverse forme, medicilor care îi tratează. Iar dacă există semnalări de la pacienți că li s-a cerut mită pentru un anumit serviciu medical, atunci sesizăm instituțiile responsabile: Centrul Național Anticorupție sau Procuratura Anticorupție. Anume acestea au împuternicirea directă de a lupta cu acest flagel.

E-medicina vă mulțumește pentru interviul acordat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *