23 July 2024
mun. Chișinău

Pediatrul Mihai Stratulat nu va mai oferi o perioadă consultații online sau prin telefon

Ca urmare a atacurilor denigratoare din partea colegilor de breaslă, pediatrul Mihai Stratulat a decis să nu acorde consultații online sau prin telefon, pentru o perioadă nedeterminată. De asemenea, medicul susține că se retrage din grupurile create pe mai multe rețele de socializare.

Mihai Stratulat a argumentat, pentru emedicina.md, că numele său și activitatea sa profesională sunt ponegrite. Mai mult, pediatrul susține că unii colegi de breaslă încearcă să-l intimideze prin diverse căi și metode.Dețin informații, potrivit cărora unii angajați din domeniul Sănătății urmăresc să-mi întindă curse, prin intermediul unor ”pacienți” sau ”cazuri”, astfel încât să-mi saboteze activitatea profesională. Din acest motiv, mă voi retrage din spațiul public, pentru o perioadă nedeterminată”.

stratulatDe asemenea, Mihai Stratulat susține că nu mai suportă să fie acuzat că urmărește să-și facă imagine cu ajutorul mamelor. ”Eu îmi fac meseria. E de datoria unui medic să-i trateze pe pacienți și să le fie alături atunci când au nevoie de ajutor. Nu pot fi indiferent la solicitarea unei mame, care îmi cere cu disperare opinia, în cazul în care bebelușul său suferă. Nu contează ora la care sunt sunat. Sunt și eu părinte. Și în cazul în care copilul meu s-ar îmbolnăvi, nu-mi imaginez cum ar fi să nu pot lua legătura cu doctorul, dacă acesta mi-ar spune că programul său de muncă se încheia la ora 17:00 sau că în week-end nu trebuie să fie deranjat.”

Totodată, Stratulat vine cu o reacție la adresa celor care susțin că el nu este decât un neonatolog și nu pediatru și că nu ar trebui să-i examineze pe copiii mai mari de o lună.Puțini știu cât de grea este meseria de neonatolog și câtă responsabilitate presupune. Noi, neonatologii examinăm nou-născuți prematur, începând cu o greutate de 500 de grame, cu patologii severe, conectați la aparate de ventilare pulmonară, cu insuficiență poliorganică (renală, cardiacă, hepatică etc.), cu edem cerebral, dereglări metabolice și ionice grave. Aș vrea să-i văd pe acei pediatri, care examinează copiii între 0 și 18 ani, cum s-ar descurca măcar o zi în Secția de Reanimare și Terapie Intensivă Neonatală.”

În același timp, după disputele în care este implicat Mihai Stratulat, o mămică, pe nume Diana Russu, a făcut un apel pe facebook către celelalte mame, prin care le îndeamnă să semneze o petiție întru susținerea pediatrului.

Workshop MS10Demersul, pe care femeile vor să-l expedieze autorităților din domeniul Sănătății, este un răspuns pentru Societatea de Pediatrie din Moldova. Reprezentanții acestei structuri s-au aliat împotriva tuturor pacienților violenți, care atentează la securitatea cadrelor medicale și cer instituirea unui cadru legal pentru acordarea consultațiilor medicale la distanță. Asta după ce unele mame au refuzat spitalizarea copiilor, dând prioritate sfaturilor medicale prin telefon. Multe femei au spus că sunt gata să-și pună semnătura pe acest demers.

Solicitată de emedicina.md să se pronunțe pe marginea acestei situații, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că se va documenta și va veni cu o reacție în privința acestui caz.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *