23 November 2024
mun. Chișinău

Un alt chirurg din Moldova a fost reținut pentru luare de mită

Un chirurg de la Spitalul Clinic Republican a fost prins în flagrant de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în timp ce lua 5400 de lei mită de la fiica unei paciente, pentru efectuarea unei operații. Medicul a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de corupere pasivă.

Doctorul a încercat să iasă din încurcătură, aruncând banii peste geam, de la etajul 11 al spitalului.

Cazul a ajuns în vizorul CNA, după ce o tânără a sunat la Linia Națională Anticorupție a Centrului – 0 800 55555. Femeia a mai povestit că medicul a cerut mită, în pofida faptului că, în lipsa poliței de asigurare, pacienta a achitat toate taxele de stat.

În acest caz a fost deschis un dosar penal, gestionat de Procuratura Anticorupție. Dacă va fi găsit vinovat, chirurgul riscă să stea până la șapte ani după gratii și să plătească o amendă de până la 6000 de unități convenționale sau 300 de mii de lei. De asemenea, bărbatul ar putea fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

Foto: Ruxanda Glavan

În context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a scris pe pagina sa de facebook că: „Acest caz trebuie să fie o lecție pentru cei care promovează corupția în instituțiile medicale. Taxele informale în sistemul de sănătate nu trebuie să existe și nici nu trebuie tolerate. Fenomenul corupției pune în pericol viața oamenilor și distruge sistemul de sănătate. Condamn vehement aceste acțiuni, mai ales că medicul nu este angajatul de bază al Spitalului Clinic Republican. El are statut de colaborator al Universității de Stat de Medicina și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, iar gestul său, cu siguranță, nu bucură conducerea instituției”.

Din păcate, acesta nu este singurul caz de corupție din sistemul medical. La începutul lui aprilie, un alt chirurg a fost reținut de procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție, după ce ar fi cerut 500 de dolari mită de la mama unui copil de șapte ani, care urma să fie operat de urgență. Medicul activa în cadrul Institutului de Cercetări Științifice în Domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului.

La mijlocul lunii mai, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au pus capăt unei scheme de corupție pusă la cale de către o fostă expertă-psihiatru din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie, care activa la spitalul de urgență. Femeia este bănuită de scutirea de pedeapsă a mai multor persoane acuzate de omor și infracțiuni cu caracter sexual. Și anume, doctorița găsea clienții, persoane acuzate preponderent de omor și viol, și indica în dosarul medical al acestora că, în momentul comiterii infracțiunii, erau „iresponsabile”. Toate aceste ilegalități se făceau în schimbul unor sume de bani care variau între 4000 de euro și 20 000 de euro.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a solicitat de nenumărate ori managerilor instituțiilor medicale să întreprindă măsuri pentru a combate fenomenul plăților informale. Demnitarul îi îndeamnă și pe oamenii simpli să semnaleze toate actele de corupție din sistemul medical. Totodată, ministrul a promis să se implice personal în combaterea acestui fenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *